Båtägare får ge plats åt flanörer

Ej för obehöriga. Lars Styffe, ordförande i Stallmästaregårdens båtsällskap, på en brygga som bara båtklubbens medlemmar har tillgång till.
Ej för obehöriga. Lars Styffe, ordförande i Stallmästaregårdens båtsällskap, på en brygga som bara båtklubbens medlemmar har tillgång till.
I Bellevueparken är det sjösättningstider. Här har Stallmästaregårdens båtsällskap haft sin hamn i 80 år.

Men det är ont om parker i Vasastan och nu vill stadsdelsnämnden att flera ska kunna promenera nära vattnet.

Det är många som söker sig till Bellevueparken. Här går folk på promenadstråken, uppåt Wenner-Gren center börjar stadsodlingen ta form, på Brunnsviksvägen står bilar parkerade. Och nere vid vattnet ligger Stallmästaregårdens båtsällskap.

Här ligger fortfarande många av båtarna på land, medan de som hunnit sjösättas ligger förtöjda vid bryggan som löper längs strandlinjen från udden och bort mot Stallmästaregården. Ett staket hägnar in hamnen.

Båtklubben har funnits här sedan 1936 och har medlemmar som varit med i flera generationer.

Men Vasastan växer – samtidigt som det är ont om parker. Därför vill stadsdelsförvaltningen öppna platsen för fler än båtklubbarna.

– Vi tror inte man behöver flytta på dem, säger My Peensalu, landskapsarkitekt på norra innerstans parkmiljöavdelning.

– Men det finns exempel i Tantolunden med låsta bryggor vinkelrätt ut mot stranden. Då tillgängliggör man stranden. I stället för att ha en helt stängd strandlinje kan man ha grindar ut till bryggan.

Någon tidplan finns inte än och heller inga konkreta förslag.

– Men det här är vad vi tycker. Frågan som återkommer på fler ställen i stan. Det är ont om ytor och vi vill kunna nyttja områdena till så många saker som möjligt.

Lars Styffe är ordförande i båtklubben och inser att platsen måste öppnas för fler.

– Vi kan inte inbilla oss att vi får disponera ett område. Vi är 200 medlemmar och i Vasastan bor betydligt fler. Pratar du Karolinska och Hagastan blir det ännu fler. Det är en hopplös strid och vi kan inte vinna. Det vi där­emot kan göra är att öppna upp oss.

Båtklubben speglar den förändring som skett i hela stadsdelen under de senaste decennierna.

– Om du tittar historiskt var det arbetarbostäder i Sibirien. Samma sak har vi haft i båtklubben. Nu har vi både hjärnkirurger och mekaniker här, det är olika världar som ska mötas.

Vi promenerar ut på bryggan som löper längs ena kanten av udden. På land står påskliljor och nickar och lövsprickningen är i full gång. Det luktar tjära från bryggan där träbåtar ligger tätt.

Man kan förstå att stadsdelsförvaltningen gärna vill att fler än båtklubbens medlemmar ska kunna promenera så här nära vattnet.

– Vi har ett förslag på att renovera bryggorna. De är i otroligt dåligt skick. De ska förhoppningsvis börja fixas i höst även om det inte finns något definitivt beslut, säger Lars Styffe.

Vi kommer ut till hans egen båt nästan längst ut på udden.

– Här skulle jag vilja bygga ett trädäck för allmänheten. Det är sol mellan elva på förmiddagen tills den går ner.