ANNONS

Båtägare i Gåshaga drabbade av stölder

Båtägarna på Tall­uddens båtklubb i Gåshaga uppmanas åka och ta en titt på sina båtar. Nyligen upptäcktes nämligen flera inbrott på båtklubben.
ANNONS

Philippe Tamwelius är ordförande i Talluddens båtklubb i Gåshaga. Han var själv nyligen vid båtklubben och såg spåren efter inbrotten.

– Det luktade bland annat bensin och vi såg en trycktank på marken, så vi tror att någon har slangat bensin. Kanske är det någon som behövt bensin till sin moped, säger han.

Han fick själv känslan av att någon varit inne även i hans båt, men har inte upptäckt något som var stulet

– Vi vet ännu inte hur många inbrott det har varit för vi har inte pratat med alla medlemmar än, men vi vet att det åtminstone varit två eller tre inbrott, säger han.

Medlemmarna i klubben uppmanas nu att se till sina båtar. Om de inte redan har gjort det ska de även tömma båtarna på allt som har minsta värde.

– Även om man bara har gamla saker så är det bäst att ta dem med sig hem. Har du en fem år gammal gps som blir stulen så får du kanske en tusenlapp på försäkringen, men det kostar 5 000 kronor att köpa en ny, säger Philippe Tamwelius.

Talluddens båtklubb är inte den enda båtklubben som haft inbrott på sista tiden. Även Lidingö segelsällskap hade påhälsning strax efter jul, då två drev stals och en propeller stals.

Båtinbrotten på Lidingö har minskat de senaste åren. Förra året anmäldes bara 13 fall av ”stöld i och ur båt” på hela året. För fyra år sedan anmäldes 38 stycken.

Claes Trotzig på Lidingöpolisen uppmanar båtägare att svänga förbi sina vinterupplagda båtar med jämna mellanrum för att ta sig en titt. På så sätt får polisen höra talas om inbrott snabbare och får större chans att kunna koppla eventuellt misstänkt stöldgods till ett specifikt inbrott.

ANNONS

– Om vi skulle springa på en misstänkt tjuv och hitta prylar, men inte ha någon anmälan om att sakerna saknas, då kan vi ju inte härleda det till något brott. Då måste vi lämna tillbaka prylarna, säger han.

Claes Trotzig uppmanar också båtägare att fotografera och märka upp sina saker.

– Om inte annat för att det ska vara lättare för att få ut på försäkringen

Fakta

Färre inbrott i båtar på ön