Båtar blåste iväg i stormen

Den här synen möttes båtägaren Bengt Österlund av när han skulle titta till sin båt efter helgens storm.
Den här synen möttes båtägaren Bengt Österlund av när han skulle titta till sin båt efter helgens storm.
Stormarna var kännbara för flera båtklubbar i helgen. Blåsten tog bland annat ordentligt tag i en båt - som hittades en bra bit från sin ställning. Båtägaren Bengt Österlund tipsar om hur man kan undvika förödelse.

Stormarna Gorm och Helga gick hårt åt ön under fredagen och lördagen. När Bengt Österlund åkte till båtklubben vid Bosön för att se hur det stod till med båtarna fick han en mindre chock.

– Vi var nere för att titta till vår båt, den stod som den skulle, men runtomkring, ojoj, det var en rysare, säger han.

Totalt räknade han det till över 30 uppställda båtar som fått skador, främst på täckställningar och presenningar.

– Flera båtar hade taskiga presenningar och dåliga ställningar, vilket är synd för risken är ju mycket större att båten förstörs eller blåser omkull då, säger Bengt Österlund.

Blåsten hade fått ordentligt fäste i en båt. Den hade kastats från sin ställning och låg på sidan flera meter därifrån.

Om en båt inte är ordentligt säkrad finns risken att den blåser omkull och på vägen slår ner även andra båtar. Det är oftast båtägarens ansvar att sätta på presenning och säkra båt och press ordentligt.

– Det kändes skönt att vi har en kunnig och rutinerad varvsledning som alltid noggrant kollar att våra båtar stöttas ordentligt vid varje höstupptagning, säger Bengt Österlund men ger en uppmaning till andra båtägare:

– Fler måste tänka på att lära sig grunderna ordentligt, framförallt hur man sätter presenningen på rätt sätt, och hur man skyddar den från att gå sönder.

Fakta

Tips: Så skyddar du båten!

Bengt Österlund är en erfaren båtägare. Här är hans tips för att skydda båten, för både storm och vinter:

* Se till att ha en bra ställning som är väl förankrad.

* Byt ut presenningar som är gamla och sköra.

* Se till att ha skydd mellan täckställningen från presenningen – annars gnager pressningen mot ställningen och då går det hål i pressen och vatten läcker in och blir det storm slits den sönder.

* Förtöj alltid ordentligt inför storm.