Båtbajs dumpas i sjön trots förbud

Trasiga, överfulla ­eller svåra att angöra vid. Flera båtägare har anmält sitt missnöje mot toalett­stationerna där ­bajset ska dumpas.

När Thomas Petersen skulle tömma sin båttoalett i förra veckan vid tömningsstationen utanför Lökholmen vid Sandhamn visade det sig att det var lättare sagt än gjort.

– Det funkar inte alls. Blåser det minsta lilla kan man inte angöra där, säger han.

Sedan den 1 april är det förbjudet för fritidsbåtsägare att tömma sitt avfall i sjön. Avfallet måste lämnas på särskilda tömningsanläggningar.

– Det blir ganska uddlöst när det införs en lag som man inte kan följa, säger Thomas Petersen.

Han tror att en följd av de dåligt skötta tömningsstationerna blir att båtägare trotsar lagen och dumpar sitt avfall i sjön ändå.

Transportstyrelsen, som är ansvarig myndighet, är medveten om att den nya lagen inte funkar i nuläget.

– Värmdö kommun har inte varit så bra på att motsvara den kapacitet som krävs. Jämför man med andra skärgårdskommuner har Värmdö mycket att jobba på för att det ska bli bättre, säger Lina Petersson, sakkunnig i båt- och miljöfrågor på myndigheten.

Björn Ulfvin (M) är ordförande för Värmdö hamnar som har ansvar för de kommunala tömningsstationerna. Han säger att en anledning till att Värmdö ligger efter är att det kommunala vattenledningsnätet inte är tillräckligt utbyggt.

– Det blir svårt då att bygga ut med fler när det inte finns något vattennät att ansluta till. Men det är klart att även vi har en stor önskan om att göra situationen bättre, säger han.

Det blir ganska uddlöst när det införs en lag som man inte kan följa.