Min lokala hjälte

Båtbottentvätt ur funktion hela sommaren

Den båtbottentvätt som Värmdö kommun köpte i fjol har ännu inte använts på det sätt som var tänkt. Kommunen hoppas på en lösning till nästa sommar.
Den båtbottentvätt som Värmdö kommun köpte i fjol har ännu inte använts på det sätt som var tänkt. Kommunen hoppas på en lösning till nästa sommar.
Båtbottentvätten på Kattholmen köptes in av Värmdö kommun för knappt en halv miljon.

Men vare sig i fjol eller i år har båtbottentvätten använts som tänkt.

Nu hoppas kommunen att tvätten kommer i gång på allvar till nästa sommar.

– Det är en rätt stor anläggning, det har varit svårt att få tag på någon som är beredd att sköta enbart tvätten, säger fastighetschefen i Värmdö kommun, Per Hallsten.

Båttvätten köptes in av Värmdö kommun för 800 000 kronor i fjol, varav halva beloppet bestod av Värmdöbornas skattepengar, resten av bidragspengar från länsstyrelsen.

Båtbottentvätten placerades på Kattholmen i Gustavsbergs hamn. Men när båtbottentvätten togs i drift 2015 blev det inte som tänkt.

– Det var få som tvättade, säger Per Hallsten.

Orsaken var enligt Per Hallsten att det var svårt att få någon att ta hand om båttvätten. Kommunen hade inte heller annonserat om tvätten.

– Det är en rätt stor anläggning, det har varit svårt att få tag på någon som är beredd att sköta enbart tvätten, säger Per Hallsten, som säger att ”det blev lite olyckligt”.

Han hoppas på bättre tur när hela hamnen nu ska läggas ut på entreprenad, där båtbottentvätten ska bli en del.

2017 ska Kattholmen efter en omfattande sanering ha byggts om till gästhamn, med fungerande båttvätt, duschar och toaletter.

Att kommunen trots den väntade saneringen av hamnen tog beslutet att köpa in båtbottentvätten redan förra året hänger enligt Hallsten ihop med att det fanns ett bidrag att söka vid den tiden, där halva kostnaden betalades av länsstyrelsen.

– Det kommer att ta ett tag innan båtbottentvätten är i funktion. Jag kan förstå att folk undrar, men vi har inte gjort någon större reklam för tvätten utan har medvetet hållit en låg profil, säger Per Hallsten.

Just nu pågår en upphandling av gästhamnen.

Hur många kommer att använda tvätten när den är i funktion?

– Vi hoppas på en bra lösning. Gustavsberg är inget ställe man passerar förbi, det måste finnas något som lockar och som blir ett utflyktsmål. Kattholmen ska bli ett utflyktsmål, säger Per Hallsten.

– Strategin är att det kommer att bli jättebra när allt är på plats.

Gifterna i hamnen som först måste saneras bort är gamla båtbottenfärger liksom rester från tidigare industriverksamhet i området.