Båten är ett svartbygge – hotas med miljonböter

Birger Jarl
Birger Jarl har i fyra år legat vid Fotografiska på Södermalm.
Svartbygge, olovlig hotell- och restaurangverksamhet och brandfarliga rum. Ägaren till M/S Birger Jarl vid Stadsgårdskajen hotas nu med saftiga böter i miljonklassen.
Och båten måste väck.

Det k-märkta skeppet M/S Birger Jarl har sedan 2015 legat mellan Fotografiska och Birka Cruises på Stadsgårdskajen. Men nu ser det ut som om eran är slut.

Stadsbyggnadsnämnden beslutade på sitt senaste möte att båten ska flyttas omedelbart. Fartygsägaren har sedan i somras inte tillstånd att ligga vid kajen. Dessutom har bolaget inte tillstånd att driva hotell och restaurang.

– Den grönblå majoriteten vill ha levande kajer och utveckla Stockholms vattenlinje. Sedan behöver givetvis regler följas, skriver Joakim Larsson (M), stadsbyggnadsborgarråd i en kommentar till Mitt i.

birger jarl

Birger Jarl byggdes 1951och trafikerade mellan 1979-2013 Stockholm och Mariehamn. Foto: Most Photos

Kan inte få bygglov

Fartyget har fram till i somras klassats som passagerarfartyg, och har därför kunnat ligga vid kajen utan bygglov från staden.

Men Transportstyrelsen drog i juli in M/S Birger Jarls passagerarcertifikat, då fartyget hade brister med brandskyddet enligt Stockholms stad. I det läget krävs ett bygglov för att kunna ligga vid kaj och ha hotellverksamhet.

Men stadsbyggnadsnämnden kan inte kan ge fartyget permanent bygglov då det inte är förenligt med detaljplanen som finns vid Stadsgårdskajen.

– Det går inte heller att ge tidsbegränsat lov, eftersom det inte rör sig om ett tillfälligt behov, skriver Joakim Larsson.

Ägaren har nu tre veckor på sig att överklaga beslutet. Gör han inte det väntar böter på runt 1,5 miljoner kronor i byggsanktionsavgift, en slags böter som tas ut vid svartbyggen.

Ägs av omsusat bolag

Birger Jarl ägs sedan 2016 av Rederi Karlssons AB, ett bolag i den självutnämnda superentreprenören Leif-Ivan Karlssons koncern. Han blev känd för svenska folket genom reality-programmet Karlssons på TV3.

Leif-Ivan Karlsson köpte båten 2016 för att göra en partybåt, ett maritimt nöjespalats. Det blev ett fiasko. I mars 2017 valde han att sätta bolaget i konkurs, enligt Expressen som granskat entreprenörens affärer.

Efter konkursen på Birger Jarl blev bolaget stämt på grund av löner som inte betalats ut. Men varken ägaren eller juridiska ombudet dök upp i tingsrätten. I maj i fjol dömdes entreprenörens bolag att betala 800 000 kronor i uteblivna löner, enligt Expressen.

Det är lite provocerande även för oss. Men vi är ingen polis

Agneta Granlind, stadsbyggnadskontoret

Hotellet fortfarande igång – trots förbud

I början av året konstaterade Storstockholms brandförsvar att det fanns allvarliga brister gällande brandskyddet. Polisen kunde samtidigt bekräfta att båten inte har hotelltillstånd.

Stockholms stad förbjöd 7 februari 2019 att fartyget används som hotell. Men bolaget överklagade – och innan den processen är klar kan staden inte hindra att hotellet fortsätter sin verksamhet.

– Det är oroväckande även för oss. Men vi är ingen polis. Vi kan inte göra något än. Men snart kommer vi kunna agera för att få till rättelse, säger Agneta Granlind, enhetschef för tillsyn på stadsbyggnadskontoret.