Båtklubb startar seglarkurs för barn

Vill du lära dig segla men har ingen egen båt? I kväll kan unga upp till 18 år komma till Heleneborgs båtklubb på Långholmen och lära sig.

Anrika Heleneborgs båtklubb har funnits i över 90 år och även medlemmarna börjar bli till åren komna. Så för att få in nya friska krafter startade manför några år en ungdomsverksamhet i samarbete med Södermalms scoutkår.

– Det har gått så bra att vi tar det ett steg till, säger båtklubbens Hans Loewy.

I kväll drar de i gång ett projekt för barn och unga mellan 9 och 18 år där man får lära sig segla och paddla kanot. Varje sommar avslutas med ett seglarläger på Idskär vid Ekerö kyrka.

– Och så får man lära sig vara i grupp och ta hänsyn till andra. På vinterhalvåret fortsätter vi med scouting och båtbygge. Från början var det bara ett tio­tal men det tog riktig fart och vi har dryga 50 deltagare. Vi har nu som mål att komma upp i 100, säger Hans Loewy.

Projektet har nu fått pengar från idrottsförvaltningen och inbegriper även Ungdomarnas Båtbygge som ligger nedanför Münchenbryggeriet.

I kväll är det alltså invigning för säsongen i båtklubbens lokaler på Långholmen.

– Då får man prova på, men man kan också komma senare och testa vad man vill ägna sig åt innan man anmäler sig.

En av Hans Loewys ambitioner är att ”dana ungdomarna i fritidsbåtslivet”.

– Första perioden är de besättningsmedlemmar, sedan får de lära sig bli skeppare och får skepparintyg. Vi kommer att ha en egen ungdomsbåt som de får pyssla och segla med själva. Men först ska de visa att de kan ta hand om den.

Mobiltjuv med ett nytt knep

södermalm När tricken blir kända byter ficktjuvarna taktik – och det senaste är panttricket.

I fredags kväll kom en man fram till en person i Vitabergsparken och bad om att få tomburkar. När han inte fick några blev han aggressiv, och strax därpå upptäckte målsäganden att mobilen var borta.

– Det är ett nytt knep vad jag vet, säger stationsbefälet Bo Olsson.

Den fula metoden har även uppmärksammats i Kista galleria.