ANNONS

Båtklubbar enas i protest mot miljökrav

Värmdö har åter­-igen ett båtråd som ska samordna båtklubbars intressen.

Kommunens miljökrav på klubbarna är för hårda och inte anpassade till förhållandena, anser initiativ­tagaren Staffan Högardh.
ANNONS

– För att vara en av landets mest aktiva båtlivskommuner tycker jag inte att kunskaperna på kommunen är så höga inom området, säger Staffan Högardh, som jobbat inom båtlivet och är medlem i Gustavsbergs båtklubb.

Han fick idén till att starta ett båtråd efter att kommunens miljöinspektörer besökte båtklubbarna förra våren för att informera om nya riktlinjer för miljön.

– De kom med krav som många båtklubbar ifrågasatte.

Kraven handlar främst om hur båtklubbarna ska tvätta båtarna så att de miljöfarliga båtbottenfärgerna samlas upp och inte hamnar i mark och vatten.

Flera båtklubbar förelades att anlägga en spolplatta, som samlar upp det farliga avfallet, eller liknande åtgärder.

Men enligt Staffan Högardh är den permanenta spolplattan för dyr för många av de små båtklubbarna, särskilt för de som bara har ett kort arrendeavtal vid sina hamnar.

Han menar också att kommunen borde ha gjort enskilda bedömningar vid varje enskild båtklubb.

Kraven baseras på riktlinjer från Havs- och vattenmyndigheten (HaV). Myndigheten har nu förtydligat att kommunerna ska göra enskilda bedömningar. Dessutom revideras de kritiserade riktlinjerna just nu för att förstärka och förtydliga dem ännu mer.

En kommande dom i en tvist mellan en båtklubb i Nacka och Nacka kommun kan också bli avgörande vid de fortsatta bedömningarna. Båtklubben har överklagat kommunens miljökrav, bland annat gällande anläggning av spolplattor. Ärendet ligger nu vid Miljödomstolen.

ANNONS

Förra torsdagen bildades Värmdös båtråd under ett första möte.

– Som båtråd hoppas jag att vi genom samarbete mellan föreningar och kommunen på ett helt annat sätt tar tillvara de lokala förutsättningarna vid hamnarna och anpassa miljökraven utifrån dem, säger Staffan Högardh.

13 båtklubbar har hittills anslutit sig.

– Jag gissar att vi är många fler till nästa möte.

Fakta

Fritidsbåtar förorenar vattnet

Fritidsbåtarna står för stora föroreningar i havet. Det handlar bland annat om de giftiga färger som fortfarande målas på många båtar för att förhindra att organismer fäster på skrovet.

För att färgen inte ska hamna i mark och vatten vid båttvätt rekommenderar Havs- och vattenmyndigheten borsttvätt, som fungerar som en biltvätt, eller spolplattor, som fångar upp det farliga avfallet.

Källa: Havs- och vattenmyndigheten

ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Värmdö direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.