Båtklubben svämmar över av felparkerade bilar

I nuläget står ett 30-tal bilar parkerade intill Årstavikens Seglarsällskap.
I nuläget står ett 30-tal bilar parkerade intill Årstavikens Seglarsällskap.
Ett 30-tal bilar står olagligt parkerade vid Årstavikens segelsällskap.
Det upprör både segelklubben och förbipasserande flanörer.
– Det är både en säkerhetsrisk och förstör det fina gångstråket, säger hamnkaptenen Hans Loewy.

Intill Årstavikens segelsällskap står ett 30-tal bilar parkerade och tar plats – trots att det inte är tillåtet att parkera där. Bilarna är både i vägen för seglarsällskapets verksamhet samt stör förbipasserande flanörer. Segelklubben hyr sedan en tid tillbaka delar av marken av Stockholm stad och börjar nu att tröttna på bilarna som var ett problem redan i höstas.

– Det har blivit alldeles för många och de blir bara fler. Vi har jobbar hårt med att få ordning därnere så det är otroligt tråkigt inslag i vad som annars är ett av Stockholms populäraste och finaste gångstråk, säger hamnkaptenen Hans Loewy.

Ingenting har hänt

Årstavikens segelsällskap har kontaktat trafikkontoret och parkförvaltningen flertalet gånger, senast för tre veckor sedan, men de har inte fått något besked om hur och när bilarna ska försvinna från platsen.

– Vi hyrde marken för att få utrymme för att kunna ta bort bottenfärgen på båtar, så det är tråkigt att vi betalar för det utrymme som bilarna nu tar upp, säger Hans Loewy och fortsätter:

– Trafikkontoret sa att de skulle ta tag i det här, men ingenting har hänt.

När Mitt i kontaktar trafikkontoret visar det sig att de är osäkra på vem som egentligen har ansvar för att kontrollera ytan som nu används som olovlig parkering. Men efter samtal med Thomas Wiklund på idrottsförvaltningen, som hyr ut markytan jämte till segelsällskapet, blir det tydligt.

– Det är parkmark och där får man inte parkera. Det är trafikkontoret som ska se till att bilarna lappas, säger Thomas Wiklund.

Ska bli tydligare

Men som det ser ut nu så lappas inte bilarna som står intill segelsällskapet båtparkering.

– Vi ska titta över situationen på plats och om det är så att det inte är tydligt var man får och inte får parkera, så kanske vi måste vara tydligare med vad som gäller, säger Joakim Boberg, kommunikatör trafikkontoret.

Trots att segelsällskapet sedan länge har påpekat problemet med felparkerade bilar på platsen, vill inte Joakim Boberg svara på frågan om varför man inte gjort detta tidigare.

– Jag har svårt att svara på det eftersom jag inte vet hur situationen såg ut i höstas, säger han till Mitt i.

Förutom att bilarna tar upp mycket plats och inte är ett så trevligt tillskott till den vackra miljön så är bilarna även en säkerhetsrisk enligt Hans Loewy.

En bil brann

– I höstas var det en bil som brann. Hade den stått närmare båtarna så hade de varit i farozonen, säger han.

Hans Loewy tror att det är både personer som arbetar i närheten samt boende i området som ställer sina bilar på platsen istället för att betala dyra parkeringsavgifter. Men en läsare som hör av sig till Mitt i Södermalm ser bara en anledning till de felparkerade bilarna.

– Det är snåla Stockholmare som ställer sig här medan vi andra betalar för oss. Jag går förbi platsen varje dag och blir riktigt förbannad, säger läsaren.

Om inte bilarna försvinner från platsen innan det är dags för sjösättning av båtarna så blir det segelsällskapet själva som får ta tag i problemet.

– Bilarna måste bort tills dess så då får vi lappa alla bilar själva och sedan använda en app för att anmäla dem felparkerade. I höstas var det 31 bilar som vi behövde göra det med, säger Hans Loewy.