Vid 4-tiden på natten i början av maj stoppade polisen en misstänkt skåpbil på Vaxholmsvägen i höjd med Östra Ryds kyrka.

Den ene personen i bilen greps direkt medan den andre sprang till skogs. Några timmar senare, efter en polisinsats med bland annat hundpatrull och helikopter, greps även han, ett par kilometer bort, på andra sidan Rydbokrossen.

Nu har de två männen dömts av Attunda tingsrätt för grov stöld av två båtmotorer värda närmare 300 000 kronor.

Falska skyltar

Motorerna stals samma natt i Vaxholm och hittades i männens skåpbil, tillsammans med verktyg och svetsglasögon som använts av tjuvarna.

Det visade sig också att skåpbilen var försedd med dubbla uppsättningar falska svenska registreringsskyltar som satt fast med gummisnoddar. Inne i bilen fanns även utländska skyltar.

I tjuvarnas bil fann polisen nystulna båtmotorer från Vaxholm.

I tjuvarnas bil fann polisen nystulna båtmotorer från Vaxholm.

Polisen

Den ene mannen, i 40-årsåldern, dömdes för grov stöld till fängelse i sju månader och hans drygt tio år äldre kumpan dömdes för brott mot knivlagen, grov stöld samt brott mot utlänningslagen till åtta månaders fängelse. Det senare brottet döms han för eftersom han trots en tidigare utvisningsdom för ett liknande brott återvänt till Sverige. Bägge männen är tidigare straffade för flera brott.

Dömd till utvisning

De två männen nekar till stöld men har enligt domen inte varit särskilt villiga att svara på frågor. Mannen som först greps erkände visserligen att han kört bilen men hävdade att han inte visste vad som fanns i den.

Den andre, som sprang till skogs, hävdar att han bara drivit runt och sovit ute och att det var därför han var blöt och lerig när han greps och att han aldrig träffat den andre mannen. Varför den andre mannen hade hans ID-handlingar och varför hans DNA hittades på en ryggsäck i bilen sa han sig inte ha en någon aning om.

Av domen framgår att de två motorerna stulits vid två bryggor på Resarö.

När bilen stoppades hade den dubbla falska svenska skyltar, de övre fastsatta med gummisnoddar (numret är maskat)

När bilen stoppades hade den dubbla falska svenska skyltar, de övre fastsatta med gummisnoddar (numret är maskat)

Polisen

En nämndeman i tingsrätten var skiljaktig och ville i stället döma männen för häleri, eftersom han inte ansåg det vara bevisat att det var de som stal motorerna.

Förutom fängelsestraffet ska männen tillsammans även betala 75 000 kronor i skadestånd.

Domen kan överklagas.