Min lokala hjälte

Båtpendel invigdes med pompa och ståt

Båten var efterlängtad när den dök upp vid bryggan i Ekensberg under premiärturen i går.
Båten var efterlängtad när den dök upp vid bryggan i Ekensberg under premiärturen i går.
Nu har pendelbåten mellan Ekerö och Kungsholmen kommit igång. Båten gör bland annat stopp i Ekensberg i Gröndal och där hälsades den med pompa och ståt under premiärturen i går.

– Vi har längtat efter det här länge. Det har ju funnits en båtpendel tidigare, men den försvann ju för många år sedan. Vi bor ju vid vattnet, på en udde, så det är ju toppen att vi får en vattenväg in till staden, säger Lennart Sundin, ordförande i intresseföreningen Varvseken som består av över 1 000 Ekensbergsbor.

Premiärturen skedde i går. Och det var ett kungligt välkomnande som båten Kungshatt fick. Ett 70-tal personer från området hade smyckat ångbåtsbryggan med ballonger, flaggor och välkomstskyltar.

– Vi hade även en trubadur på plats som sjöng Bellmans epistel nummer 48, den som handlar om Ekensberg, berättar Lennart Sundin.

Ett 15-tal personer hoppade på båtpendeln i Ekensberg på premiärdagen.

– Dagen efter var det ett 20-tal som åkte härifrån till jobbet. Det rullar på, och vi hoppas att vi får behålla den här linjen. Det är skönt att slippa trängseln på t-bana och bussar, och samtidigt uppleva vacker natur på väg till jobbet, säger Lennart Sundin.

Båtpendeln, som trafikerar sträckan Ekerö – Kungsholmen, gör stopp vid följande hållplatser: Tappström/Ekerö, Kungshättan, Ekensberg, Lilla Essingen, och Klara Mälarstrand/Kungsholmen. Resa betalas med SL-kort eller med hjälp av SL:s app (enkelbiljetter). Biljetter kommer inte att kunna köpas ombord.