Min lokala hjälte

Båtresenärerna blir allt fler

Allt fler ta båten som går mellan Dalenum och Nybroviken.
Allt fler ta båten som går mellan Dalenum och Nybroviken.
Allt fler tar båten mellan Nybrokajen och Frihamnen via Larsbergs brygga. I fjol åkte 519 256 resenärer med den så kallade Sjövägen. Inom några år ska båtflottan fördubblas

Stockholmsregionen växer så det knakar och det innebär att allt fler pendlar till, från och inom länet. Antalet resenärer som pendlar med Sjövägen, som trafikerar Nybroplan-Frihamnen via Larsberg, blir bara fler. I fjol ökade antalet med 32 procent, från 392 021 till 519 256 resenärer. Och 2016 verkar bli ett nytt rekordår. Under de första fyra månaderna ökade antalet resenärer med 20 procent järmfört med i fjol.

Anders Rörby som arbetat med Sjövägen i många år och numera är konsult och hjälper operatören av Sjövägen, Rederi AB Ballerina, med trafikplaneringen:

– Ja, det är en fantastik tillväxt. Det finns ett tydligt behov av denna båtlinje.

I början av sommaren lade trafikförvaltningen fram ett underlag för ett inriktningsbeslut i trafiknämnden i Stockholms läns landsting för att investera 287 miljoner kronor i nya färjor som ska trafikera bland annat Sjövägen.

– Det handlar om fyra pendelbåtar och en skärgårdsbåt. Båtarna skulle kunna sättas i trafik 2019-2020, säger han.

I dag trafikerar fyra båtar Sjövägen och varje båt kan ta 100-150 resenärer. Om det köps in fyra nya pendelbåtar så blir det möjligt att ta betydligt fler passagerare.

– Då bör det bli båtar som kan ta 250-300 personer och det blir en rejäl förstärkning eftersom de fyra båtarna skall trafikera Sjövägen och Storholmstrafiken. Jag har gjort beräkningar och på sikt kan det bli över en miljon resenärer per år på Sjövägen, särskilt om anslutningar till annan kollektivtrafik kan komma att fungera fullt ut.

Läs mer i fredagens Lidingö tidning