Dåligt batteri orsakade pådrag i Bredäng

brandvarnare
Byt batterierna i tid på din brandvarnare!
Glöm inte att byta batterier i brandvarnaren. Annars riskerar du att brandmän rycker ut.
Den lärdomen kan en Bredängsbo dra efter ett pådrag på tisdagsmorgonen.

Strax efter klockan 8 fick räddningstjänsten ett larm om en brand på Gröna Stugans väg i Bredäng. Enligt personen som ringde tjöt brandvarnaren inne i en lägenhet och det luktade rök i trapphuset.

Väl på plats lyfte brandmännen ut ett fönster för att komma in i lägenheten. Därinne konstaterade de att brandvarnaren tjöt för att batteriet behövde bytas. Utryckningen var alltså helt onödig.

– Det är väldigt vanligt att brandvarnare tjuter på grund av dåliga batterier. Därför gör vi alltid en avvägning när vi får in larm, om vi ska åka ut eller inte. Om det samtidigt finns uppgifter om röklukt ökar ju sannolikheten för att det brinner, säger Håkan Gezelius, ledningsoperatör vid Storstockholms räddningstjänst.

Den som orsakat en onödig brandutryckning av misstag eller slarv behöver inte oroa sig för påföljder, betonar han.

– Nej, det är inget man får betala för. Det är bara om man medvetet orsakat ett falsklarm som det kan bli följder. Då ska någon göra en polisanmälan, och sedan ska det bevisas att man gjort falsklarmet med uppsåt.

Var morgonens röklukten kom ifrån vet man inte. Det kan ha varit misslyckad matlagning – enligt Håkan Gezelius en inte ovanlig orsak till röklukt i trapphus.