ANNONS

Bättre belysning i Albys motionsspår

Mitt i Tyresö den 9:e september 2014
Mitt i Tyresö den 9:e september 2014
Tidigare har pulkabacken, kanotleden och discgolfbanan förbättrats, badet fått nytt hopptorn och volleybollplanen ny sand.

Nu fotsätter upprustningen av Alby med en fyramiljonerssatsning.
ANNONS

Fram till 2018 har politikerna avsatt 22 miljoner kronor för att göra Alby friluftsområde mer attraktivt. Sju av dessa miljoner är dock tänkta att användas till renovering av områdets fastigheter, samt en ny maskinhall.

Efter en rad mindre investeringar bestämde politikerna i kultur- och fritidsnämnden i förra veckan att den första stora satsningen ska bli en breddning och röjning av fyrakilometersspåret. Även belysningen ska bytas ut och ersättas med miljövänliga led-lampor, något som beräknas kosta 3,7 miljoner kronor.

Beslutet föregicks av en utredning där en doktor i fysisk aktivitet och folkhälsa, Johan Faskunger, pekat ut lämpliga åtgärder.

I januari nästa år är det, enligt Dick Bengtson (M), ordförande i kultur- och fritidsnämnden, dags att bestämma hur de resterande drygt 11 miljonerna ska användas.

– Belysningen och förbättringen av spåren är ett första avstamp. Fram till 2018 ser jag framför mig att det kommer att handla mycket om skyltning, informationstavlor och entréer. Sedan får vi se hur mycket pengar det finns kvar till annat.

Hur blir det med en mountainbikebana?

– Johan Faskunger tyckte att det skulle passa bättre vid Wättingestråket, så jag hoppas att vi kan se det där framöver, säger Dick Bengtson.

Och en bro över Nyforsviken?

– Min uppfattning är att en bro skulle bli alldeles för dyr i relation till vad det skulle kunna ge.

ANNONS

Och en skidlift?

– Kostnaden för detta skulle bli enorm. Då måste vi också investera i en konstsnöanläggning och en pistmaskin för att få till ett bra underlag. Dessutom krävs personal.

Fakta

Detta ville medborgarna ha

Inför arbetet med att göra Alby friluftsområde mer attraktivt frågade kommunen medborgarna vad de ville ha. Över 500 personer svarade på en webbenkät och även den så kallade Tyresöpanelen tillfrågades.

Bland förslagen fanns bland annat skidlift, mountainbikebana, bro över Nyforsviken, café närmare badet, naturklätterbana för barn, roliga lekparker, större utegym samt en bastu närmre sjön så att man kan vinterbada.

ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Tyresö direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.