Stockholms rödgröna styre lanserar nu projektet "Förstärkt förskola" för att förbättra barns språkutveckling och göra övergången från förskola till skola smidigare, särskilt i ytterstadsområdena.
En viktig del av projektet är metoden "Dialogic reading", där högläsning varvas med frågor och samtal för att utveckla barnens ordförråd och berättarförmåga.
– Högläsning är såklart redan något man jobbar med i staden, men vi vill systematisera arbetet och säkerställa att alla förskolor använder metoden under barnens sista år, säger Alexandra Mattsson (V), förskoleborgarråd.
Hon betonar att det i dag ser olika ut mellan förskolorna och att målet är att införa en gemensam, forskningsbaserad metod.
Ska följas av forskare
Projektet startar som en pilot i två ytterstadsdelar, men exakt vilka områden det gäller är ännu inte klart.
Kostnaden är 7,5 miljoner kronor fördelat över höstterminerna 2024 och 2026, och pengarna ska främst gå till utbildning av personal och vikarier.
Forskare ska följa projektet för att se hur metoden kan spridas till fler stadsdelar.
M: Språktesta personal
Moderaterna har en annan syn på språkutveckling i förskolan och kommer lägga en motion om språktester för förskolepersonal.
– Vi vet att det är stora kunskapsskillnader i svenska språket bland personal i våra förskolor, vilket riskerar att drabba barnens språkutveckling, säger Andrea Hedin (M), oppositionsborgarråd.
Andrea Hedin (M), oppositionsborgarråd.
Privat
Hon pekar på Göteborg som redan infört språktester vid nyanställningar, något hon vill införa även i Stockholm.
Alexandra Mattsson däremot understryker att staden redan arbetar med kompetensbaserad rekrytering, där språkkunskaper är en del av bedömningen.
– Vi kommer inte att språktesta personal som redan är anställd. Självklart är deras språkkunskaper viktiga, men vi erbjuder utbildning i svenska på betald arbetstid, säger hon.