Bättre skolmat krav från unga

Ny fritidsgård i Fresta, byte av skolmatsleverantör och en laglig graffitivägg.

Det är barnens medborgarförslag till politikerna.

För första gången formulerade ungdomarna medborgarförslag utifrån de ämnen som engagerade mest på det årliga ungdomsforumet ”Ung i Väsby”, som avslutades för några veckor.

Nu har förslagen kommit in till kommunen.

Två av dem handlar om att kommunen borde byta skolmatsleverantör.

”Vi vill ha större portioner mat och tror att skolmaten bli bättre om det blir en ny leverantör. För då kan vi få fler rätter att välja på än vad vi har i dag”, skriver en förslagsgivare.

”Maten brukar vara överkokt, ofräsch och enformig”, skriver en annan.

Tre förslag handlade om fritidsgårdarna.

Ungdomarna vill ha fler aktiviteter, längre öppettider, en ny fritidsgård i Fresta och en egen fritidsgård för ungdomarna i särskolan, då det kan kännas läskigt att gå till gårdarna som är öppna för alla.

”Det är viktigt att vi unga har något att göra under vår fritid. Då minskar chansen för kriminalitet, narkotika, rökning och förstörelse. Ur en förälders synpunkt så känns det tryggare om man vet att ens barn är i en trygg miljö med andra vuxna”, skriver förslagsgivaren.

Det sista förslaget handlade om att det borde finnas en laglig graffitivägg i Väsby.

”Graffiti är konst. Det kommer att hjälpa blivande konstnärer”, skriver förslagsgivaren.

Förslagen kommer att läsas upp till lokalpolitikerna vid kommunfullmäktige den 19 mars.

– Nu kommer förslagen in i den politiska hanteringen och ungdomarna är garanterade ett svar. Annars kan det lätt bli så att de glöms bort på något skrivbord, säger projektledare Linda Nordberg.