Bättre att bo i Solna än Sundbyberg!

Solna hamnar högt i årets Bäst att bo-rankning.
Solna hamnar högt i årets Bäst att bo-rankning.
Sundbyberg må vara Årets Superkommun, men det är bättre att bo i Solna!

Sundbyberg må vara Årets Superkommun, men när det gäller var det är Bäst att bo så klår Solna grannen! Så kan man sammanfatta årets Bäst att bo-rankning som tidningen Fokus presenterade idag torsdag.

Solna, förra årets trea, placerar sig i år på plats 5 av Sveriges 290 kommuner i den sammanlagda rankingen.

– Det är såklart roligt. Det visar att vi gör något bra. Nu har de ändrat variablerna lite så att de inte gynnar oss längre, så det är inte exakt samma underlag som förra året, ändå hamnar vi högt, säger Pehr Granfalk (M), kommunstyrelsens ordförande i Solna.

Utmärkelsen baseras på fyra variabler, nämligen var det är bäst att bo som: ung, äldre, barnfamilj samt att arbeta.

I två kategorier fortsätter Solna att ligga riktigt högt. I kategorierna att vara ung och att arbeta i Solna rankas staden som 2:a i landet.

– Man ska inte stirra sig blind på såna här rankningar, men visst är det roligt. Vi ska fortsätta ha en trygg snygg kommun med god ekonomi, och jobba för att fler människor kan bo här, säger Granfalk.

Även Sundbyberg faller på listan, förra årets sjätteplacering blir i år en fjortondeplats. Sundbyberg rankas dock som Sveriges tredje bästa kommun att arbeta i, dock efter Solna.

Kändes det skönt att slå Sumpan idag?

– Äh, Sundbyberg gör mycket bra, som att få rätsida på arbetslöshet och ekonomi. Sundbyberg hade förtjänat att hamna högre upp. Men de kastade om variablerna i år, så de ska inte vara så ledsna i Sumpan, det är bara att jobba vidare, säger Granfalk.

Bäst att bo alla kategorier 2017 är Stockholm, enligt Fokus.