Bättre vatten i Frölunda – men barn avråds från bad

Badvattnet i Frölunda är bättre.
Badvattnet i Frölunda är bättre.
Badvattnet i Frölunda är bättre - men det finns fortfarande tarmbakterier där. Därför avråds barn fortfarande från bad.

Nyligen rapporterade Mitt i att alla avråddes från att bada i Frölunda, på grund av den höga mängd tarmbakterier som hittats där.

Nu har kommunen tagit nya prover. Resultatet visar att mängden tarmbakterier har minskat. Vattnet är tjänligt, men med anmärkning. Det innebär att man badar på egen risk och att barn inte bör plaska i Frölunda än så länge.

– Mängden bakterier är högre än normalt men det är inte farligt att bada. Men var försiktig. Har man barn bör man avråda dem från att bada där. Man kan få diarré och magbesvär, säger Galina Gorodetskaja, miljöinspektör i Upplands-Bro kommun.

Badsäsongen avslutas formellt den 15 augusti, så kommunen kommer inte att ta några nya prover i Frölunda. Att bakteriemängden varierar beror dels på hur många som badar i vattnet och dels på vilket väder det är.

– Med väderleken menar jag att vattnet inte hinner blandas och renas om det inte blåser så mycket, säger Galina Gorodetskaja.

Vill du hellre bada någon annanstans? De senaste mätningarna visar även att vattnet är tjänligt, utan anmärkning, vid Björknäs, Gröna Udden, Hällkana, Lillsjön, Stigstorp och Vallbyvik.