Bättre växtplats söks för riksträd

Riksträdet som togs bort från Turebergs torg har väckt frågor.

Klart är att trädet inte var en Ornäsbjörk och nu söker kommunen efter en bra plats för ett nytt, äkta, riksträd.

I mitten av 80-talet planterades en Ornäsbjörk vid Turebergs torg i närheten av Sollentuna pendeltågsstation. Ornäsbjörken utsågs till Sveriges riksträd 1985 och planterades i flera kommuner över landet för att visa vårens ankomst genom trädets lövsprickning.

När man började bygga om Turebergs torg togs trädet bort, något som nu har uppmärksammats på politisk nivå.

Förra onsdagen stod Ornäsbjörken med på dagordningen när kommunfullmäktige hade möte. Det var Ingwar Åhman-Eklund från Sollentunapartiet och Freddie Lundqvist från Socialdemokraterna som i en interpellation ställt frågan om vart kommunen har flyttat det värdefulla riksträdet.

Frågan var ställd till plan- och exploateringsutskottets ordförande Thomas Ardenfors (M):

– Den här historien har flera intressanta inslag. Den första björken som planterades visade sig vara en falsk Ornäsbjörk, och den försvann när ombyggnaden av torget satte igång. Sollentuna kommun fick ett nytt äkta träd för några år sedan som av någon anledning inte mår så bra, det kan till och med ha dött, säger han.

Trädet står precis vid trappan mellan pendeltågsstationen och kiosken vid stationen.

– Den är inhägnad för att den har tagit så mycket stryk. Vi ska beställa en ny Ornäsbjörk som vi hoppas ska ta sig lite bättre. Först måste vi dock hitta en bra plats för den. Då ska vi också se till att den får möjlighet att växa till sig i lugn och ro. När vi hittat platsen och har planterat trädet ska vi ha en ceremoni för att fira att vi har en äkta Ornäsbjörk, säger Thomas Ardenfors.

Sollentuna har inte varit ensamt om att under 1980-talet ha planterat björkar som skulle vara Ornäsbjörkar men som inte varit det. Flera kommuner har upptäckt att de haft andra björkar och har fått plantera nya träd.

– Man får ett äkthetsintyg när man får trädet, berättar Thomas Ardenfors.