ANNONS

Bäver attackerade när Sofie badade

Sofie Adde promenerar ofta vid Vinterviken och visste att det fanns bävrar där. ”De verkar ha blivit mer orädda den senaste tid­en”, säger hon.
Sofie Adde promenerar ofta vid Vinterviken och visste att det fanns bävrar där. ”De verkar ha blivit mer orädda den senaste tid­en”, säger hon.
Sofie Addes morgondopp i Vinterviken blev inte som hon hade tänkt sig.

Badet fick ett blodigt slut när en bäver plötsligt satte gaddarna i hennes ben.
ANNONS

Florida har sina alligatorer, Australien sina hajar och nu har även Vinterviken fått ett djur som sätter skräck i badgäster – bäver.

Det var förra söndagen som Gröndalsbon Sofie Adde blev attackerad och biten av gnagaren.

– Jag brukar inte bada men tyckte det var så fint väder så jag passade på, säger hon.

Men en bäver hade andra planer. Efter bara några minuter i vattnet kände Sofie Adde hur ­något bet henne i låret.

– Jag skrek till och började slå ner i vattnet, sedan stack en bäver upp huvudet ur vattnet och tittade på mig, berättar hon.

Med blod rinnande från benet sprang hon skrikande upp ur vattnet och direkt hem. Sedan blev hon tvungen att uppsöka vård för att sy och få en stelkrampsspruta.

– Sjukvårdupplysningen hade aldrig hört talas om något liknande, det är ju inte många som blir bitna av bävrar, säger Sofie Adde.

I efterhand kan hon skratta åt händelsen, även om hon inte kommer att bada i Vinterviken något mer i framtiden.

– Jag tror inte att bävern hade onda intentioner, den blev nog bara överrumplad. Kanske hade den ungar i närheten, säger Sofie Adde.

ANNONS

Marianne Caesar, vilthandläggare på länsstyrelsen i Stockholm, har inte heller hon hört om någon som blivit biten av en bäver förut.

– Det finns en del som hör av sig om att de har problem med bävrar, men då handlar det mest om att djuren skadar egendom, säger hon.

Att bävrar attackerar människor är ovanligt, men händelsen i Vinterviken är inte unik. 2007 skedde en serie bäverattacker i Lindesberg utanför Örebro. Bävrar rev och bet badgäster och det blev så illa att polisen till slut tog beslutet att skjuta de tiotal bävrar som bodde vid badplatsen.

I Stockholm är det tillåtet att jaga bäver under den allmänna jakt­tiden 1 oktober till 10 maj, ut­över det måste man ansöka om tillstånd från länsstyrelsen. Om ett vilt djur är farligt för människors säkerhet kan polisen besluta att avliva djuret.

Men att bävrarna i Vinterviken ska gå ett liknande öde till mötes som de i Lindesberg är inget som Sofie Adde förespråkar.

– Jag tycker tvärtom att det är vi som borde flytta på oss och respektera de vilda djur som finns. Det är människan som är boven, säger hon.

Sedan stack en ­bäver upp huvudet ur vattnet och ­tittade på mig.Sofie Adde, Gröndal

Fakta

Andra blodiga bäverattacker

En fiskare i Vitryssland avled ­tidigare i år efter att ha blivit biten av en bäver och förblött.

I Lindesberg spred en familj bävrar skräck vid en badplats 2007. Badgäster attackerades och en kvinna fick föras till sjukhus. Polisen beslutade att djuren skulle skjutas.

En scoutledare i USA blev biten av en rabiessmittad bäver förra året. Han räddades av scouter som stenade bävern.

Källa: Svt, Dn och Cbs News

ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Söderort - Liljeholmen Älvsjö Hägersten direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.