Bäverdrama i Hallunda fick lyckligt slut

Bävern ilar i väg i riktning mot sjön Aspen.
Bävern ilar i väg i riktning mot sjön Aspen.
Just den här bävern var inte med i dramatiken i Hallunda. Den fotades av Lars-Ingvar Olsson vid Garnudden i Salem under måndagsmorgonen.
Just den här bävern var inte med i dramatiken i Hallunda. Den fotades av Lars-Ingvar Olsson vid Garnudden i Salem under måndagsmorgonen.
Det blev en dramatisk natt för viltvårdaren Susanne Fornander när hon stötte ihop med en vilsen bäver på E4 vid Hallunda.

Innan det hela var över hade hon stoppat trafiken på motorvägen och riskerat att bli ett par fingrar fattigare.

Viltvårdaren Susanne Fornander hade precis slutat att jobba – efter att ha jagat vildsvin – när hon kom körande på E4. Då fick hon syn på vad hon först tyckte var en katt på vägen.

– Det var en grå betongpelare så att säga, och utmed den så sprang det något svart. ”Åh en katt, inte bra”, tänkte jag eftersom det är trafik dygnet runt, berättar Susanne Fornander.

Hon stannade till i en lastbilsficka och tog upp kikaren.

– Då trodde jag att det var en mård, men när jag kom närmare såg jag att det var en bäver. De är ju så söta men den var väldigt stressad.

Susanne Fornander berättar att bävern förmodligen är i tvåårsåldern. Det är då föräldrarna stöter ut dem för att ta hand om nya ungar.

Händelsen inträffade efter den stora rondellen i Hallunda i riktning mot Södertäljde, i närheten av Ica Maxi.

Det var tydligt att bävern ville ta sig över vägen, och den var på riktigt dåligt humör. En kille stannande till för att hjälpa och tillsammans lyckades han och Susanne blockera de tre körfälten med hjälp av tre bilar.

– Vi trodde att vi skulle bli påkörda alla tre och sprang runt med lysen och hojtade efter bävern, berättar Susanne Fornander.

Nästa steg är inget som rekommenderas om man inte är utbildad viltvårdare. En bäver tvekar inte att bita av dig fingrarna om den befinner sig i ett stressat tillstånd.

– Jag fick tag på honom i svansen men då blev han rasande och slog svansen i asfalten. Bävrar är väldigt tunga, men jag föste ned honom i diket så att jag skulle kunna ha bättre koll på honom, säger Susanne Fornander.

Hennes plan var att få i väg djuret i riktning mot sjön Aspen, men hon kunde inte gärna dra honom i svansen hela vägen dit.

– Då fick jag syn på något orange, en sådan där big bag-säck! Vi vecklade ut den och jag höll i den medan killen puttade på bävern tills vi fick ned honom i påsen. Han var helt tokig där!

Hon förstod att bävern ville ta sig över till Hågelbysidan av E4 och bestämde sig för att försiktigt lyfta säcken över viltstängslet, där han sedan lommade i väg – kanske inte på bästa humöret men säker från trafiken.

– Jag har inte kunnat sova sedan dess, det var så himla fint och killen som var med var helt lyrisk. Han hade precis gått av sitt jobb som taxichaffis, berättar Susanne Fornander.

Hon berättar att det finns bävrar i Botkyrkas alla vattenhål men att de brukar hålla sig borta från vägarna. Det är inte alla gånger det går lika bra, men Susanne Fornander har fler solskenshistorier på lager.

En av favoriterna var svanen som hamnat i nöd på isen i Mälaren vid Hallunda gård. En person ringde in om den gråa svanungen och viltvårdarna ryckte ut.

– Det var bara att kånka upp honom, han var så snäll och fick åka bil med oss. Han satt mest och tittade ut genom fönstret och verkade inte fatta så mycket, sedan släppte vid honom Röda caféet vid Albysjön.

Vad ska man göra som privatperson om man hittar ett djur i nöd, som en bäver?

– Det är bra att ringa en viltvårdare om man är rädd. Man ska veta att de kan bita av dig fingret utan problem, de har enorma tänder. De ser väldigt dåligt och hör inte särskilt bra heller, men de har en näsa, säger Susanne Fornander.

På bilderna här ovan kan du se bävern där den kilar i väg, och den första bilden fotades av Lars-Ingvar Olsson under måndagsmorgonen i Salem. Han har även filmat bävern.

Har du fler annorlunda djurhistorier att berätta? Mejla gärna till towe.bostrom@mitti.se.