Bävern breder ut sig i Sjöstan

Sickla kanal, mellan broarna i Sjöstan, har fått påhälsning av bävern.
Sickla kanal, mellan broarna i Sjöstan, har fått påhälsning av bävern.
Några träd har gnagts ner i Hammarby Sjöstad.

Nytt är att bävern allt oftare syns till i Sickla kanal.

– Det är helt fantastiskt, säger Johan Bergkvist, sjöstadsbo.

Bävern har under de senaste åren visat sig allt mer i Hammarby Sjöstad. Nyligen har gnagaren varit framme och fällt ett par träd vid Sickla kanal, mellan broarna i Hammarby Sjöstad.

Johan Bergkvist var ute och promenerade i onsdags då han såg att träden gnagts ned.

– Man brukar se att bävern fällt träd runt Sickla sjö, men att den nu kommit till Hammarby Sjö, det är nytt för mig. De har en hydda här mellan broarna, det fanns inte i höstas.

Vad tycker du om bäverns framfart i Sjöstan?

– Jag tycker att det är helt fantastiskt. Det är det som är så bra med Sjöstan, att det förrförra vintern låg en säl på isen och att det finns bäver. Det är bara varg och björn kvar att se nu.

För att få syn på gnagarna tipsar Johan Bergkvist om att vara morgonpigg eller passa på att gå ner till vattnet i skymningen.

– Då brukar man kunna få syn på dem. De är faktiskt oblyga, inte alls så rädda.

Sjöstan är bara en av flera platser där bävern gjort sig hemmastadd den senaste tiden. På Södermalm finns även bäverkolonier på Långholmen och Årsta holmar.

Enligt Naturhistoriska riksmuseet har bävrarna ökat väldigt mycket det senaste decenniet. Nu finns gnagarna här och var, även i centrala stan.

Bävern utrotades helt i slutet av 1800-talet men planterades in igen under 1900-talet. Sedan dess har populationen ökat stadigt och i dag finns över 100 000 bävrar i Sverige.

Bävern behöver gnaga för att slipa ner de stora framtänderna som ständigt växer. Träd behövs till föda och byggmaterial.