BB-avdelningar har lyckats med rekryteringen

Karolinska universitetssjukhus i Huddinge. Akuten och entr n.
Efter besluten att BB Sophia och Södra BB kommer att stänga har landstingets övriga förlossningsavdelningar fått utöka med fler platser. Södertälje sjukhus är i hamn och kommer att ha utökat personalen med 15 personer till hösten.

Som Mitt i tidigare berättat avslutar BB Sophia sin verksamhet i slutet av maj och Södra BB har redan stängt. I och med det beslutet kommer Södertälje sjukhus att utöka sina förlossningsplatser från 4,1 förlossningar om dagen till 5,7. Det innebär en ökad kapacitet med 425 förlossningar om året.

Maria Hedström, chefsbarnmorska på Södertälje sjukhus, har redan lyckats rekrytera tio barnmorskor och fem undersköterskor.

– Rekryteringen har gått bra. Några börjar redan i sommaren och till hösten ska alla vara på plats.

Hur ser det ut med lokaler, finns utrymmet?

– Vi kommer att behöva utnyttja lokalen till max men det kommer att gå. Men när vi flyttar till det nya sjukhuset nästa år kommer avdelningen utökas med två till förlossningsrum.

Men även om sjukhuset löst personalrekryteringen till hösten är sommaren värre.

– Vi, i likhet med alla andra, har svårt att rekrytera sommarvikarier. De förlossningsavdelningar som är kvar i länet kommer att dela på BB Sophias och Södra BB:s patienter, och vi kommer att få arbeta på högvarv under sommaren. Alla har samma problem med att hitta sommarvikarier.

Norr om Södertälje är det främst patienter från Botkyrka och Salem som väljer Södertälje sjukhus. Och sjukhuset har tidigare sällan behövt hänvisa vidare patienter.

– Så som det varit fram till nu så har vi ofta haft reservplatser och vi har sällan behövt hänvisa vidare någon. Nu kommer det att bli ett större tryck och vi får nog räkna med att vi kan behöva hänvisa vidare fler än tidigare.

Från och med 2017 beräknas Södertäljesjukhus ha 2100 förlossningsplatser per år.

Även Karolinska universitetssjukhuset i Huddinge har löst rekryteringen av personal till hösten.

– Totalt ska vi till hösten ha anställt 30 barnmorskor till både Solna och Huddinges förlossningsavdelningar för att klara uppdraget. Och det har vi lyckats med, säger Åsa Wijkström, verksamhetschef för kvinnoklinken.

I Huddinge kommer antalet förlossningar att öka med 800 om året, och utrymmet finns.

– När BB Sophia öppnade så gick vi ner i antal förlossningar, vilket gjorde att vi också fick dra ner på bemanningen och stänga vissa lokaler. Nu öppnar vi upp dem igen.

Läs även: Kvinna nekad plats på BB – födde i bil på motorvägen