Bebisarna tar över i söderort

På Farstaängens öppna förskola är det fulllt ös. Och inte undra på det när det råder en riktig babyboom i söder­ort.Foto: Adrian Rosén
På Farstaängens öppna förskola är det fulllt ös. Och inte undra på det när det råder en riktig babyboom i söder­ort.Foto: Adrian Rosén
Maria Struck har ofta föräldralediga kunder på sitt kafé.
Maria Struck har ofta föräldralediga kunder på sitt kafé.
Erna Mutilovic med sonen Harry, Pontus Willebrand med Gunnar och Sanna Henriksson med Sam möts på öppna förskolan.
Erna Mutilovic med sonen Harry, Pontus Willebrand med Gunnar och Sanna Henriksson med Sam möts på öppna förskolan.
Det är babyboom i söderort.

Knökat på barnvagnsparkeringar, öppna förskolor och på kaféer.

– De barnställen som finns blir ofta blir proppfulla, säger Sanna Henriksson, en av flera besökare på Farstaängens öppna förskola.

Om barn kommer via en stork, så hade den som utför leveranserna i söderort varit utbränd för länge sedan. I snitt 14 leveranser om dagen eller 5 208 nyfödda totalt förra året hade nog gett de flesta fåglar arbetsrelaterade skador.

Statistiken talar sitt tydliga språk vad gäller födslar. Innerstan backar, västerort ökar något och söderort ökar desto mer.

Bland föräldrarna som sedan fostrar krabaterna är vittnesmålen om ett trängre söderort många.

– De barnställen som finns blir ofta blir proppfulla. Farstabadet har en bra barnavdelning, men där är det fullt på lördagarna, säger Sanna Henriksson som är med Sam på Farstaängens öppna förskola.

Flera av föräldrarna på öppna förskolan berättar att det gäller att välja rymliga kaféer och att det verkar bli allt svårare att få dagisplats.

Störst ökning i söderort jämfört med året innan stod Farsta för med 7,8 procent. Enskede-­Årsta-Vantör var tätt bakom med 6,1 procent. Även om Hägersten-­Liljeholmen bara ökade en procent är stadsdelen den verkliga storleverantören av bebisar. Näst störst i stan efter Södermalm med 1551 nykomlingar i fjol.

Sådant bidrar till att man på förskolan i Liljeholmen måste vänta på sin tur utanför innan man får komma in, enligt flera föräldrar som Lokaltidningen Mitt i talat med.

På Manhem café och deli i Aspudden konstaterar innehavaren Maria Struck att hon räknade till 25 barnvagnar på en och samma gång bland besökarna en solig dag i somras.

– Många unga par flyttar hit. De kanske har ett litet barn och ett till på gång. Aspudden är rätt ställe att ha kafé på, säger hon.

Marie Rosendahl som är på kaféet och fikar med sonen Oscar och en väninna märker att trycket ökar.

– Jag har en treåring också och för honom var det inget problem att börja på babyrytmik i kyrkan. Men nu har det varit svårare.

På ”mammagympan” på Sats i Liljeholmen är det också hårt tryck.

– De har stor barnvagnsparkering. Och det är tjockt med vagnar, säger Marie Rosendahl.

Märker du av alla bebisar i söderort?

Meseret Aklilu, Telefonplan:

– Jag har aldrig tänkt på att det är så mycket barn, men tycker om ifall det är så. Jag älskar barn, de är vår framtid.

Gianni Miraglia, Fruängen:

– Jo, speciellt när man själv har en. Och det byggs mycket där vi bor, man ser att det kommer till många barnfamiljer. Det blir trångt på kaféer.
Birger Eriksson, Nybohov:

– Ja. Det svärmar runt och leks överallt. Det är bra att vi blir fler i det här landet för här kan vi försörja många. Om landet sköts med förstånd.
Sandra Rosendahl (med Olivia), Årstadal:

– Jag har inte märkt så mycket av det. Men det måste det vara eftersom det är svårt att få dagisplats.
Daniel Olofsson, 
Midsommar­kransen:

– Jo, i vår port har vi gått från en barnvagn till fem. Nog en utmaningen för kommunen men kul att min dotter Julie får många kompisar.