Bebisjoller – ett språk alla förstår

Francis Li och hans mamma Minhua Lin’ har hakat på Svenska med baby-träffarna.
Francis Li och hans mamma Minhua Lin’ har hakat på Svenska med baby-träffarna.
På Svenska med baby är det barnen som förenar. På vägen får föräldrarna chans att öva sin svenska och skaffa nya vänner.

Personer som inte delar modersmål kan ändå hitta ett gemensamt språk genom barnen. På Svenska med baby-träffarna får föräldrar chansen att både utbyta erfarenheter kring mosmat och nattvak – och öva på svenskan

– Här träffas alla oavsett bakgrund, men alla har något gemensamt i barnen och det förenar, säger Sofia Törnquist, förskollärare på öppna förskolan i Jakobsberg.

LÄS MER: De lär sig snacka svenska på kafé

I ett samarbete med biblioteket startade Svenska med baby tidigare i höstas.

– Vi pratar, umgås och leker med bebisarna. Varje träff har ett tema, som mat eller sömn, och det märks att vi har mycket gemensamt fast vi kommer från olika länder, säger Olga Maattgaard, ursprungligen från Ukraina, med sonen William Måttgård.

Det är lätt att känna sig ensam och utanför för den som är ny i Sverige och dessutom föräldraledig, tror Roumana Afocozi, som är en av dem som leder träffarna.

– Det är bra att inte bli isolerad, utan få komma ut och prata. Det finns mer saker att göra som föräldraledig än bara gå fram och tillbaka till centrum, säger hon.

Kommunen vill ­vara spindeln i nätet för de goda krafterna

När nöden var som störst under förra hösten var det många Järfällabor som ville hjälpa till. Nu vill kommunen förvalta det.

– Det finns ett fantastiskt engagemang i Järfälla. Alla möten som skapades, alla frivilliga som hjälpte till – det vill vi överföra nu, säger Patrik Vuorio.

LÄS MER: Angelica öppnade dörren för ensamkommande pojken Aman

Han är ansvarig och har den långa titeln projektledare för samverkansplattformen för integrationsfrågor. Järfälla vill genom plattformen samla – och samordna – alla de goda insatser som görs för integrationen i kommunen. Allt ifrån näringsliv till ideella organisationer och vanliga privatpersoner är välkomna. I slutet av oktober drog arbetet igång på allvar.

– På väldigt kort tid har vi mött ett stort engagemang. 37 organisationer är redan med, säger Patrik Vuorio.

Ett projekt som snart sjösätts är Järfällakompis, där vanliga medborgare kan anmäla sig för att lära känna och bli kontaktperson för en nyanländ.

– Man kan äta lunch, fika eller göra någon aktivitet. Förhoppningsvis skapas det nya vänskapsband om personkemin stämmer, säger Patrik Vuorio.

LÄS MER: Nästa år ska Järfälla ta emot 233 nyanlända – så ska de få bostad