Beckomberga får egen bistro

Torbjörn Stenberg letade över hela stan efter en lokal till sin nya satsning, och när han såg att Lenas kafé var till salu bestämde han sig.
Torbjörn Stenberg letade över hela stan efter en lokal till sin nya satsning, och när han såg att Lenas kafé var till salu bestämde han sig.
Västerorts krogutbud väntar tillökning.

Välrenommerade kocken Torbjörn Stenberg räds inte lägen utanför tullarna, och i juni öppnar han eget i Beckomberga.

– Det blir bistrokvalitet i världsklass på mat och miljö, lovar han.

Askrullad lax ”medium rare” med äppelskum, smör, örter och bönchili. Det låter mer som ett utdrag ur menyn på en restaurang i innerstan än som typrätten på en västerortskrog, men när Torbjörn Stenberg öppnar eget i Beckomberga sätter den tonen för hans nya bistrosatsning Tobbes kök.

Konceptet är han lång ifrån ensam om. I innerstan har bistrovågen exploderat det senaste året och efterfrågan på restauranger med hög ambitionsnivå på maten, men avslappnad och drop in-vänlig atmosfär, tycks vara omättlig. Det är snarare läget som gör att Tobbes kök sticker ut.

– Restauranger med hippa och roliga menyer har börjat sprida sig utanför tullarna, det är en naturlig utveckling, säger Torbjörn.

Han har tidigare jobbat som kock på flera kända stockholmsrestauranger, senast Restaurang Landet som lyckades med konststycket att locka gäster från innerstan till förorten.

– De var pionjärer. Det var många som sa att det inte skulle fungera ute vid Telefonplan, men när de öppnade var det 200 meter kö.

Torbjörn Stenberg letade över hela stan efter en lokal till sin nya satsning, och när han såg att Lenas kafé var till salu bestämde han sig för den gamla grindstugan i Beckomberga.

– Jag såg potentialen direkt. Det är ett fint läge i en park, och det ligger i ett område som verkar ha bra förutsättningar.

Just nu håller han som bäst på med en renovering. Invändigt har han slagit ut väggarna och öppnat upp huset till ett enda stort rum.

När Lokaltidningen Mitt i hälsar på i byggstöket visar han hur det öppna köket mitt i lokalen ska skärmas av med plexiglas för att stänga inne stekoset men släppa igenom lystna blickar från väntande gäster. Utanför blir det uteservering. Om allt går som det ska slår han upp portarna i mitten av juni.

Vad är det då man kan vänta sig som gäst? Variation, svarar Torbjörn.

– Allt som är gott, från rotsaker efter säsong till anklever. Man ska kunna boka bord för att fira ett 40-årskalas eller slinka in för en bit husman och ett glas vatten.

På Tobbes kök kommer alla som serverar även att jobba i köket.

– Då får alla bra koll på menyn när de är med och lagar maten.

Restauranger med hippa och roliga menyer har börjat sprida sig utanför tullarna.Torbjön Stenberg

Fakta

Äter blodpudding

Namn: Torbjörn Stenberg.

Ålder: 32 år.

Bor: Hägersten.

Jobbat på: Edsbacka bistro, Gondolen, Sjögräs, Landet.

Äter hemma: Blodpudding eller köttfärssås.

Äter ute: Provar något nytt.

Gillar: Frantzén/Lindberg och Ramen Ki-Mama.