ANNONS

Bedragare gripna – ska ha lurat ett hundratal äldre i hela landet

polis äldre bedragare
Nu återstår ett stort pussel för polisen med att försöka knyta ligan till alla ärenden.
Fyra personer har i veckan anhållits i Västerås misstänkta för att ha lurat till sig kontokort, smycken och kontanter av ett hundratal äldre i hela landet.
Under en månad inträffade 13 liknande bedrägerier i Stockholm – fall som polisen nu hoppas kunna knyta till ligan.
ANNONS

På en knapp månad från slutet av juli till slutet av augusti lurades äldre, framförallt i Sundbyberg, men även i Solna, Bromma, Kista, Vällingby, Upplands Väsby och Sollentuna, att lämna i från sig sina kontokort, smycken och kontanter till bedragare som utgav sig för att komma från hemtjänsten, banken, eller larmföretag.

Bedragarna ringde i förväg och berättade att de skulle komma och ”fixa felet” med bankkorten. På väg ut till den äldre tog de sedan reda på olika privata uppgifter, så som namn på barn, för att verka mer trovärdiga.

I början av veckan greps fem personer i Västerås för att ha använt liknande knep mot ett hundratal äldre i hela landet. Fyra av dem sitter nu anhållna.

Många brottsoffer över 90 år gamla

Enligt Björn Sidenhjärta, polisinspektör vid bedrägerigruppen i Västmanland, är det troligt att den nu gripna ligan även låg bakom bedrägerierna här i Stockholm.

– Vi har ett antal ärenden som rör Stockholm, där vi kan se kopplingar. Vi får se vilka av dem vi nu får träff på, säger han.

Polisen misstänker att ligan varit inblandade i en rad brott mot ett hundratal äldre runt om i landet ända sedan årsskiftet. I de flesta av fallen är de drabbade över 90 år gamla.

Det rör sig nog om ett par miljoner totalt.

ANNONS

Björn Sidenhjärta

Nu återstår ett stort pussel för polisen med att försöka knyta ligan till alla ärenden.

– Vi får hjälpas åt i hela landet, och hoppas att det suttit kameror vid de bankomater där bedragarna tagit ut pengar. Tyvärr överstiger inte straffvärdet två års fängelse och då säger reglerna att vi inte får ha hemlig avlyssning på de telefonnummer som ringt upp de äldre, vilket gör det svårjobbat för oss, säger Björn Sidenhjärta.

Hade 87 000 i frysen

Björn Sidenhjärta berättar att de äldre blivit av med allt från ett par tusenlappar till flera hundratusen kronor.

– Det rör sig nog om ett par miljoner totalt. En 97-årig dam blev i förra veckan av med 15 000 kronor på sitt kontokort. Men de fick även med sig alla hennes guldsmycken och de 87 000 som hon hade hemma i frysboxen.

Finns någon chans att de äldre får tillbaka sina pengar?

– Inte i närtid, men om de här personerna döms så blir de ju återbetalningsskyldiga.