Bedragare kapade Anders identitet

Anders Barklöf fick sin identitet kapad av en 29-åring från Täby.
Anders Barklöf fick sin identitet kapad av en 29-åring från Täby.
Den 29-årige Täbybon köpte telefoner och datorer på löpande band. Han betalade med hjälp av en kapad identitet.

Högen med räkningar blev en otrevlig överraskning för Anders Barklöf i Danderyd.

Telefoner, datorer och surfplattor. Det var målet för den 29-årige mannen som kommer från norra Täby. Med en förfalskad legitimation lyckades han handla elektronik för drygt 50 000 kronor innan han greps.

Fakturorna gick till Anders Barklöf, 28 år, från Danderyd.

– Det har varit extremt jobbigt med räkningsbunt på räkningsbunt som kommit ner i brevlådan. Jag har fått kriga för att få rätt, säger han.

Det var i januari som det första telefonsamtalet kom. Personal på en telebutik i Kista berättade att någon varit inne och försökt teckna ett abonnemang i Anders Barklöfs namn.

Mannen hade använt falsk legitimation.

Alla uppgifter på det förfalskade identitetskortet var Anders Barklöfs utom fotografiet som föreställde den okände bedragaren.

Några dagar senare ringde det igen. Det var en butik i Barkarby som berättade att en kund försökt köpa datorer för 52 000 kronor i hans namn. Kort därefter greps mannen.

Nu har Täbybon dömts. Under två dagar försökte han handla i sex olika telebutiker. I tre fall kunde han köpa mobiltelefoner och abonnemang för sammanlagt 50 000 kronor. Mannen dömdes för bland annat grovt bedrägeri och påföljden blir skyddstillsyn.

I förhör har 29-åringen sagt att avsikten var att sälja telefonerna för att få pengar till droger. Legitimationen ska en kamrat ha tillverkat.

För Danderydsbon har historien ställt till med stora bekymmer. Trots att han ringde till telebolagen och förklarade fortsatte räkningarna att komma.

– Några var inte samarbetsvilliga och direkt otrevliga, säger Anders Barklöf.

Det är inte första gången Täby figurerar i liknande sammanhang. Helt nyligen dömdes en 20-åring efter att ha köpt en bil hos en firma i Täby med en kapad legitimation. I slutet på sommaren berättade Lokaltidningen Mitt i om man som med kapad identitet plockade ut miljonbelopp på två banker.

2012 anmäldes nästan 140 000 bedrägerier i landet. Av dem utgjordes ungefär 60 procent av olika typer av identitetskapningar.

Och siffran ser ut att öka, enligt Evert Norberg vid Stockholmspolisens bedrägerisamordning.

– Kriminella tycker att det är smidigt med den här sortens brott. Att komma över personuppgifter är en smal sak och straffen är låga, säger han.

Att komma över personuppgifter är en smal sakEvert Norberg, polis

Fakta

Så skyddar du dig

Att skydda sig mot id-kapningar är svårt men tänk på följande:

Kasta inte papper med personuppgifter i soporna.

Lämna inte ut ditt personnummer på nätet.

Ha koll på pass, körkort och annan legitimation.

Vänd dig till Upplysningscentralen om det gjorts kreditupplysning på dig utan din vetskap.

Polisanmäl bedrägerier omedelbart och bestrid fakturan.

Källa: Polisen