ANNONS

Bedragare låtsas köra färdjänst

”Jag skulle aldrig betala kontant, glöm det”, säger Haningebon Margareta Klaaensen som med sin man Albertus väntar på färdtjänst vid Karolinska sjukhuset.
”Jag skulle aldrig betala kontant, glöm det”, säger Haningebon Margareta Klaaensen som med sin man Albertus väntar på färdtjänst vid Karolinska sjukhuset.
Flera sjuka och äldre har lurats på pengar av bedragare som utger sig för att köra färdtjänst. Polisen har nu högsta prioritet på fallen.

– Det är ett förbaskat ruttet beteende, säger polisen Eva Glans.
ANNONS

Tillvägagångssättet är enkelt: en person går fram till äldre personer som väntat på taxi efter sjukhusbesöket och påstår att de kör för färdtjänst.

– Bedragaren säger till offren att de får vänta flera timmar om de inte åker med, säger Eva Glans, förundersökningsledare på bedrägerirotel Nord hos polisen.

När de äldre senare har gett färdtjänstkortet till föraren för att dra kostnaden blir svaret att kortterminalen inte fungerar och att de måste betala kontant.

– Det har handlat om ganska stora summor. Från 500 kronor och ibland uppemot 1 000 kronor, säger Eva Glans.

Enligt polisen är det oklart om det handlar om en eller flera personer som ligger bakom bedrägerierna. Man vet dock att det handlar om minst en person som uppger sig köra taxi och har en taxiliknande mörk bil, men det kan vara fler.

Haningeparet Margareta och Albertus Klaasen sitter och väntar på sin färdtjänst när Lokaltidningen Mitt i besöker Huddinge sjukhus.

De har precis fått höra talas om de falska färdtjänstförarna, och det är första gången de själva använder färdtjänst för att besöka sjukhuset.

– Det är skandalöst och för jävligt att folk utnyttjar systemet och ger sig på försvarslösa, säger Albertus Klaasen.

– Jag skulle aldrig betala kontant, glöm det, säger Margareta Klaasen.

ANNONS

I slutet av förra veckan var antalet som drabbats av färdtjänstbedragarna uppe i 15 fall.

– Vi ser allvarligt på bedrägerierna och det här har högsta prioritet hos oss nu, säger Eva Glans.

Polisen har fått in anmälningar sedan den 23 januari.

Utöver de tidpunkter man nu kontrollerar så återstår arbetet med att kartlägga brotten i stort. Det handlar bland annat om att gå igenom övervakningsfilmer.

– Det är så förbaskat ruttet att det inte är sant, att man ens har mage att göra så här. En kvinna som hade varit på behandling på Radiumhemmet i Solna blev lurad. Hon var jättetrött och mådde dåligt och orkade inte annat än att betala kontant. Det är helt obegripligt att någon ger sig på sjuka, säger Eva Glans.

Vad kan polisen ge för råd för att man inte ska bli lurad?

– Det är svårt att be äldre kontrollera att någon verkligen kör för färdtjänst, men det ska synas på taxibilen. Sedan ska man inte betala kontant och man ska kunna kräva kvitto. Vi har en kvinna som faktiskt klev ur bilen när föraren krävde kontant betalning förra veckan, det var för att hon hade hört om de här bedrägerierna, säger Eva Glans.

Enligt Peter Nerman, verksamhetschef på Handens närsjukhus, så har hans sjukhus hittills varit skonat från bedragare.

– Taxiförarna går rätt in i vårt stora förväntrum och kallar på de som gjort beställning, de flesta väntar härinne, och vi har hittills inte märkt något konstigt, säger Peter Nerman.

Fakta

Färdtjänstsbilar har synligt märke

I ett internt utskick från Karolinska universitetssjukhuset i Huddinge uppger man att det är extremt sällsynt att färdtjänsten kräver kontant betalning.

Om det sker så är det alltid mot kvitto. Man skriver också att färdtjänstens bilar alltid har ett tydligt synligt märke på rutan som visar att de har behörighet.

Fotolegitimation på föraren ska också finnas synlig i bilen.

Källa: Karolinska universitetssjukhuset