ANNONS

Ökänd bedragare lurade 90-åring i Åkersberga

Bilder från polisens förundersökning visar hur mannen länsar Åkerbergakvinnans konto.
Bilder från polisens förundersökning visar hur mannen länsar Åkerbergakvinnans konto.
En äldre kvinna i Åkersberga bestals på 40 000 kronor sedan en främmande man snackat till sig hennes bankkort och kod. Nu har mannen, en välkänd bedragare, dömts för detta och en rad andra brott.
ANNONS

Den ökände bedragaren har varit verksam ända sedan 1960-talet. Nu har han dömts igen, av Uppsala tingsrätt, för nya brott, bland annat bedrägeri mot en 90-årig kvinna i Åkersberga.

Tillsammans med en chaufför åkte mannen, som själv fyller 70 år i dagarna, runt i landet och lurade gamla människor.

I Åkersberga pratade han omkull den 90-åriga kvinnan utanför hennes port med en historia om att han kom från Bankinspektionen och att ICA:s datasystem var dåligt. På så vis lyckades han komma över kvinnans bankkort och kod. Kortet länsade han sedan på 40 000 kronor. Enligt kvinnan var mannen både ”trevlig, artig och verbal”. Händelsen inträffade i mitten av januari.

Greps med stulet bankkort i fickan

När mannen greps hade han fortfarande kvinnans bankkort i jackfickan, och han har medgett att han lurat till sig både kort och kod.

Bland de runt 40 personer som råkat ut för mannen finns bland annat offer i Upplands Väsby, Upplands-Bro, Järfälla och Uppsala.

Mannen dömdes av tingsrätten för snatteri, tio fall av grov stöld, två fall av egenmäktigt förfarande, två försök till bedrägeri, 25 fall av grovt bedrägeri, samt fem försök till grovt bedrägeri. Straffet blev fängelse i fyra år och fyra månader.

Friades från grov våldtäkt

Däremot friades mannen bland annat från åtal om grov våldtäkt på en dement kvinna på ett äldreboende, då han låtsats vara läkare och bl a förmått kvinnan att klä av sig.

Förutom fängelse ska mannen även betala totalt över 200 000 kronor i skadestånd.

Sedan 1960-talet har 69-åringen dömts till flera långa fängelstraff, huvudsakligen för grova bedrägerier, men även för grovt sexuellt utnyttjande och sexuellt ofredande.

ANNONS

Så sent som 2012 dömdes han till fängelse i tre år och sex månader. För nästan exakt ett år sedan blev han villkorligt frigiven från det straffet, med en återstående strafftid på två år och fyra månader.

ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Södra Roslagen direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.