Bedragare lurade sig in hos 84-åring

Den 84-åriga kvinnan släppte in den artige mannen för en pratstund.

Senare upptäckte hon att allt hennes guld var borta.

– Jag skäms så, säger hon.

Det var i början av maj som det plingade på dörren hos den ensamstående kvinnan på Hagalundsgatan. Hon nådde inte upp till titthålet för att se vem som sökte henne, utan öppnade dörren.

Utanför stod en man i rosa skjorta som hälsade glatt på henne. Det var bara ett problem – han kallade henne vid hennes andranamn. Trots att varningsklockorna ringde så släppte den 84-åriga kvinnan in mannen i lägenheten.

– Han kysste mig på handen och var så artig, berättar hon.

Mannen fortsatte in i kvinnans kök och mitt i förvirringen glömde kvinnan att låsa ytterdörren. Väl i köket fortsatte mannen att prata uppskattande om kvinnans vackra gardiner och skåpluckor.

– Han bara babblade på och ville gå ut på balkongen, fortsätter hon.

Efter en stund fick mannen ett telefonsamtal och var tvungen att gå, vilket gjorde kvinnan lättad. Då hade den obehagliga överraskningen ännu inte uppenbarat sig. Ett par dagar senare upptäckte hon nämligen att hennes smyckesask länsats på allt sitt innehåll.

– Halsband, ringar, broscher, armband … allting i guld, säger kvinnan.

Skammen gjorde att det dröjde över två veckor innan hon gjorde en polisanmälan.

Enligt Kerstin Malm, brottsförebyggare på närpolisen, är kvinnans historia inte unik. Många skäms något otroligt över att de låtit sig luras, menar hon.

Att göra en polisanmälan på en gång är a och o.

– Vi har så kort tid på oss att göra något. Tjuvarna lämnar in guldet på pantbanken, och efter 31 dagar så smälts det ner, säger hon.

Hon har ett par tips alla Solnabor.

– Kan du beskriva ditt allra käraste föremål? Om svaret är nej, skaffa en inventarieförteckning. Det kan man hämta hos polisen. Och sluta tro att ”inbrott drabbar inte mig”, säger hon uppfordrande.

Att fotografera sina värdesaker, helst mot en mörkblå eller svart bakgrund, är nödvändigt, för även försäkringsbolagen ifrågasätter de drabbade, menar hon.

Fakta

Svaga drabbas