Bedragare lurar sig in hos äldre

Kvinnan som knackar på och säger att hon är från Huge för att kontrollera dörrar är en bedragare.

Huddinge kommun varnar nu för kvinnan på sin hemsida.

– Hon har rört sig i Skogås och Trångsund, som vi vet, säger Erika Svärdh, kommunikatör på social- och äldreomsorgsförvaltningen.

I ett fall har en dam blivit av med sin plånbok. Efter det ska gärningsmännen ha lyckats ta ut pengar.

– De hade ringt på flera i kvarteret, och en person hade släppt in som vi vet om, säger Erika Svärdh.

Kvinnan har utgett sig för att komma från det kommunala fastighetsbolaget Huge. Hon säger sig bland annat vilja kontrollera dörrar.

Kvinnan ska ha blivit insläppt vid tillfällen och sen ha bjudit på ”hembakta” bullar, skriver kommunen på sin hemsida.

Kommunen säger att de aldrig gör oanmälda besök, och om någon kommer på besök så ska de kunna legitimera sig ordentligt, något man också bör ha som rutin att fråga efter.

Från polisens sida ser man ett helt nytt mönster.

– Att en bedragare bjuder på bullar är något helt nytt för oss, det har skett vid ett av tillfällena i Skogås. Det är väldigt taktiskt av gärningsmannen att göra så, men det är bedrövligt att man utnyttjar äldre på det här sättet, säger Christer Hanser, kommissarie på Södertörnspolisen.

Får man oväntat besök så ska man agera försiktigt, menar han.

– Är det någon som säger att de är från Huge så släpper man inte in i första hand, utan ringer dit och kollar om de har skickat ut någon till området, säger Christer Hanser.

Om bedragaren lyckats nästla sig in så kan man se till att låsa dörren.

– Bedragarna försöker ofta dra bort uppmärksamheten från ytterdörren, kanske genom att man sätter sig i ett enskilt rum. Då kan en medhjälpare till bedragaren ta sig in och stjäla. Har man låst så kan de inte gå in och rota, säger Christer Hanser.

Enligt polisen är det inte under några särskilda perioder som den här typen av brott sker, utan de sker under hela året.

– De modus man använder kan variera. Nu är det bullar, förut har bedragarna sagt att det handlat om vattenläckor, säger Christer Hanser.

Har man blivit kontaktad av en bedragare så ska man också ringa polisen.

För närvarande har polisen inga spår efter gärningsmannen.