Bedragare slog till mot 94-åring

En 94-årig kvinna i Baggeby blev utsatt för ett bedrägeriförsök av en man som sa sig komma från Sophiahemmet.

– Det är alldeles bedrövligt att ge sig på de äldsta och svagaste, säger kvinnans son.

På annandag påsk ringde telefonen hos den 94-åriga kvinnan i Baggeby. Det var en man som uppgav sig vara från Sophiahemmet och hade hört att hon åt mycket medicin mot smärtor.

– När mamma svarade, att så var det, berättade han att det fanns en ny medicin i Amerika som skulle kunna hjälpa henne. De skulle åka till USA och hämta medicinen och hon behövde bara betala 9 000 kronor, som hon sedan skulle få tillbaka. Men det var bråttom, säger sonen.

När kvinnan sa att hon inte hade så mycket pengar hemma, erbjöd sig mannen att komma förbi med en bil och så kunde de tillsammans åka till en uttagsautomat.

– Mamma frågade vad han hette och han presenterade sig som Gunnar Karlsson. Men när hon bad om hans telefonnummer eftersom hon vill tala med sina barn, blev det först tyst, sedan la han på luren, säger han.

Björn Seeth på polisens nationella bedrägericentrum känner igen tillvägagångssättet.

– Jag hörde talas om detta första gången i början av mars, så det är ganska nytt. Jag vet att det varit några fall där bedragarna lyckats också, säger han.

Under slutet av 2015 gick anmälningarna angående bedrägerier mot äldre ned, men nu kan man se en ökning. Vad det exakt beror på vet polisen inte än, men tror att det har med denna nya metod att göra.

– Men jämfört med första kvartalet förra året ligger antalet anmälningar 13 procent lägre, säger Björn Seeth.

Kvinnan som utsattes för bedrägeriförsöket har enligt sonen tagit det bra.

– Hon har inte uttryckt någon oro för egen del, men hon tänker på alla som är ensamma. Ringer någon och erbjuder en lösning på smärtorna och pengarna tillbaka så är det alltid lätt att bli lurad. Det är tragiskt och alldeles bedrövligt att man ger sig på de äldsta och svagaste, säger han.