Bedragare tog över Kristinas mejl

Bedragare kapade Kristina Palténs mejlkonto för att lura hennes vänner på pengar. ”De hade även varit inne på min facebooksida för att hitta bilder att lägga in i mejlen” säger Kristina.
Bedragare kapade Kristina Palténs mejlkonto för att lura hennes vänner på pengar. ”De hade även varit inne på min facebooksida för att hitta bilder att lägga in i mejlen” säger Kristina.
Över tusen personer fick mejl om att söderortsbon Kristina Paltén bestulits och satt fast i England.

Två vänner betalade 24 000 kronor för att hjälpa henne hem.

Men allt var bara bluff – bedragare hade kapat Kristinas mejlkonto.

”Jag hoppas att detta når dig i tid. Jag gjorde en resa till Durham i Storbritannien och min plånbok blev stulen med mitt internationella pass och mina kreditkort inuti…”

Så började mejlet som gick ut på att Kristina Paltén behövde hjälp illa kvickt. Det avslutades med ”Kram Kristina”.

Men Kristina Paltén befann sig inte i Durham. Hon var hemma i Örby slott i Älvsjö. Därför blev hon chockad när det gick upp för henne att någon hade kapat kontot.

Den 8 augusti vaknade hon av att mobilen ideligen pep. ”Du har virus, kolla dina mejl”. Mängder av sms och samtal kom från vänner som ville veta om hon var okej. Det falska mejlet hade spridits till alla hon någonsin mejlat sedan 2005 – över 1 000 personer. Till och med Lokaltidningen Mitt i:s reporter fick ett mejl.

Två vänner lurades att betala 20 000 kronor respektive 4 000 kronor till bedragarna. När de svarade på nödropet och trodde att de kommunicerade med Kristina, var det i stället brottslingar bakom tangentbordet.

– Det är fruktansvärt att ens vänner blir utnyttjade när de vill hjälpa till. Tack och lov hann den största summan aldrig betalas ut innan banken stoppade överföringen. Men för min andra vän är 4 000 kronor förlorade, säger Kristina som omedelbart polisanmälde dataintrånget och som nu vill varna andra.

Lokaltidningen Mitt i har tidigare berättat om Älvsjöbon tillika ultralöparen Kristina Paltén, som i sommar var ute på sitt livs äventyr då hon tillsammans med en kompis sprang över 300 mil från Istanbul till Finland. Där satte de sig i varsin kajak och paddlade 35 mil hem till Stockholm.

Inför strapatsen hade Kristina gjort en hel del inköp, och kanske var det när hon handlade löparskor via en nätbutik i England som bedragarna kom över hennes lösenord.

– Det stora misstaget jag gjorde var att ha samma lösenord när jag handlade på nätet som det jag hade på mejlkontot. Enligt en datakunnig person jag känner ska man se till att ha unika lösenord på facebook och på sitt mejlkonto, säger hon.

Annika Ingvarsson, rotelchef vid bedrägerirotel syd, råder alla som äger en dator att skydda den så gott det går med brandväggar och annat.

– Men de som hackar datorer är mycket skickliga, så det finns inga hundraprocentiga garantier.

Bedrägeriroteln uppmanar i stället alla som får ett nödmejl att vara extremt skeptisk.

– Ring för allt i världen upp den som ska vara i nöd och fråga om det stämmer. Annars: radera, radera, radera!

Enligt polisen är det väldigt svårt att klara upp den här typen av brott. Gärningsmännen är duktiga på att inte lämna några spår efter sig. Både Kristina Palténs och hennes kamrats anmälningar har lagts ner.

Ring för allt i världen upp den som ska vara i nöd och fråga om det stämmer. Annars: radera, radera, radera!Annika Ingvarsson, polis

Fakta

Så skyddar du dig mot bluffmejl

Falska mejl där folk uppmanas sätta in pengar för att hjälpa någon är väldigt vanliga.

Besvara aldrig sådana mejl, inte ens om du vill skälla ut bedragarna och hota med polisanmälan. Din dator kan krascha.

Radera mejlet eller ring upp den nödställde eller dennes familj för att dubbelkolla vad som hänt.

Källa: Bedrägerirotel syd