ANNONS

Bedragare valde offer över 96 år

Den falske polisen stal smycken av Elsa Sabel, 96 år.

Nu har mannen häktats, misstänkt för att ha lurat in sig hos ett 20-tal gamla människor.
ANNONS

– Det känns underbart. Det är nästan uppklarat och jag har fått ersättning för smyckena. Han är inburad och jag hoppas att de inte släpper ut honom.

Det säger Elsa Sabel. Hon bor i Kärrdal och är lättad över att polisen tror sig ha hittat den man som lurade henne och flera andra pensionärer i Stockholmsområdet, Uppsala och Norrland.

För en tid sedan blev hon uppringd av en man som utgav sig för att vara polis. Mannen varnade för tjuvar i området och erbjöd sig att dokumentera hennes värdesaker. Väl hemma hos henne sa han att han skulle gå till bilen och fotografera hennes smycken och 600 kronor som hon hade i kontanter. Men mannen kom aldrig tillbaka och Elsas ädelstenar och guldsmycken var borta.

Nu sitter en 44-årig man från Rinkeby häktad, skäligen misstänkt för att ha visat upp en falsk polisbricka och lurat sju personer . Men polisen hoppas kunna knyta honom till ytterligare omkring 15 fall där gamla människor blivit lurade på samma sätt.

Det äldsta brottsoffret är en 100-årig kvinna, men nästan alla är över 96 år.

– Vi har funderat på om det kan vara så han väljer ut sina offer, säger Kjell Brolin på Norrmalmspolisen.

Polisen håller fotokonfrontationer med de drabbade pensionärerna där de får peka ut mannen som lurade dem. Till bevis har polisen även övervakningsbilder från bankomater där mannen tar ut pengar med pensionärers stulna kontokort. Om 44-åringen döms för grovt bedrägeri riskerar han upp till sex års fängelse. Mannen nekar till anklagelserna.

Fakta

Tidigare dömd

2010 dömdes 44-åringen till fängelse för att ha lurat av gamla människor kontokort och värdesaker genom att låtsas vara polis.

Även 2008 fick han fängelse för liknande brott. Men då lurade han även de äldre genom att söka upp dem i matbutiker.

källa: polisen