Bedragaren åkte iväg med Eriks bil

De båda förarna skulle byta plats här på Tranebergsvägen. Men innan säljaren han sätta sig på passagerarsätet körde tjuven i väg med bilen.
De båda förarna skulle byta plats här på Tranebergsvägen. Men innan säljaren han sätta sig på passagerarsätet körde tjuven i väg med bilen.
Metoden var fräck och hänsynslös. Mannen bad att få provköra bilar han hittat på Blocket. Väl bakom ratten körde han i väg och kom inte tillbaka.

Nu har biltjuven dömts till två års fängelse.

Erik var på väg till släkten i Norrland när han fick ett samtal om hans Audi som låg ute till försäljning på Blocket.

Han mötte ”köparen” på en bensin­mack och körde sedan runt i Bromma i 20 minuter. Under tiden småpratade de om allt möjligt. Erik berättade att han ny­ligen blivit pappa och mannen sa att han också hade barn, frågade om barnvagn fick plats i bakluckan och ställde andra relevanta frågor om bilen.

De stannande på Tranebergs­vägen. Mannen frågade om han fick provköra Audin. De bytte plats, men när Erik hade hunnit halvvägs runt bilen och var på väg att sätta sig i passagerarsätet fram tryckte mannen gaspedalen i botten och körde i väg.

– Det var surrealistiskt, nästan som på film. Bildörren var fortfarande öppen när han drog iväg och där stod man själv i regnet i Alvik, säger Erik.

Ett par dagar senare hittade polisen mannen, som var villkorligt frigiven för tidigare bilbedrägerier och dessutom redan begärd häktad i ett annat fall. Han körde Eriks bil, fast med andra nummerplåtar. När polisen skulle gripa ­honom försökte han enligt domen fly och bilen fick stora skador vid gripandet.

Erik blev enligt tingsrätten det sista och elfte offret i en tre månader lång räd av bilstölder. Mannen, som stal premiumbilar som Porsche, Audi eller BMW som såldes på Blocket, dömdes nyligen till två års fängelse.

Förra året anmäldes 24 fall av bedrägerier på nätet i Bromma. Hittills i år har polisen tagit emot 18 anmälningar i stadsdelen.

– Det här är jättevanligt, säger Pontus Fors på bedrägerisamordningen vid Citypolisen.

– Och det verkar inte finnas något stopp. Det är inte bara på Blocket utan folk hittar på alla sorters varianter som du kan tänka dig för att luras.

Pontus Fors säger också att man ska vara extra uppmärksam när det handlar om bilar. Räcker du över nycklarna självmant har du överlåtit en besittning och försäkringsbolagen ser det då inte självklart som en stöld.

Detta är något som också bekräftas av Erik som berättar att han fick bråka ganska mycket med sitt försäkringsbolag för att de skulle stå för reparationerna på hans sönderkörda Audi.

På Blocket säger säkerhetsansvarig Thomas Bäcker att man generellt alltid ska kolla körkort när man säljer sin bil – så att man vet vem man har och göra med.

– Följ med på provkörningen och stäng av bilen och ta nyckeln när ni byter plats, säger han.

Lokaltidningen Mitt i har utan framgång sökt den dömde mannens advokat.

Det var surrealistiskt, nästan som på film. Bildörren var fortfarande öppen när han drog i väg.

Fakta

18 fall hittills i år

Antalet anmälda bedrägerier i Bromma är 18 hittills i år.

2012 anmäldes 24 fall – en 50-procentig ökning gentemot 2011 års 16 anmälningar.

I Stockholm anmäldes 339 fall år 2012.Källa: Polisen