Bedragaren skrev över bilen på sig

Mia Gustafsson råkade ut för en bedragare när hon trodde att hon skulle köpa en ny bil.
Mia Gustafsson råkade ut för en bedragare när hon trodde att hon skulle köpa en ny bil.
Trots att Väsbybon satt i fängelse försökte han begå nya bedrägerier.

Och direkt efter frigivning lade han upp bluff­annonser på nätet och lurade Mia Gustafsson att lämna ifrån sig sin bil.

– Jag blev arg och ledsen, säger hon.

Det var en helt vanlig måndag i höstas när Väsbybon, som är i 30-årsåldern, kom fram till Mia Gustafsson på en bensinmack utanför Vallentuna.

Mannen visade upp ett visitkort från en bilfirma i Väsby och frågade om hon ville sälja sin bil. Mia, som var på jakt efter en Volvo V70, blev intresserad och tyckte att han var både trevlig och kunnig.

– Och självklart hade han en sådan bil till salu. Jag sade att jag skulle fundera på det, berättar Mia Gustafsson.

Efter ett par dagar tackade hon ja och Väsbybon gav henne en lånebil samtidigt som han hämtade hennes bil för att fräscha upp den inför försäljningen. Vad hon inte visste var att mannen veckan innan kommit ut ur fängelse där han satt dömd för just bedrägerier.

I efterhand ångrar Mia att hon gav honom båda sina bilnycklar.

– Jag skulle så klart ha kollat upp honom innan. Jag hade aldrig kommit på att göra affär med en privatperson, men han hade ju en bilfirma. Jag var lättpåverkad, eftersom jag var på jakt efter en ny bil, säger hon.

Mia hade blivit lovad att få den nya bilen för 140 000 kronor om hon bytte in sin gamla bil, men någon affär blev aldrig av.

Medan Mia väntade på den nya bilen förfalskade mannen hennes signatur och skrev över bilen på sig själv.

– Mitt registreringsbevis måste ha legat kvar i bilen. När jag upptäckte att det var han som ägde bilen kom chocken, berättar Mia som är långt ifrån ensam om att ha låtit sig luras av mannen.

Tio personer, boende på olika platser i landet, har betalat in sammanlagt 36 000 kronor i förskott för bluffannonser på Blocket.

Redan i fängelset började mannen begå nya bedrägerier genom att skicka inbetalningskort till olika dödsbon. Men fängelseledningen granskade den utgående posten och hann stoppa det innan någon hann drabbas.

Mannen döms nu till åtta månaders fängelse men till det läggs ytterligare ett år då brotten begicks under villkorlig frigivning. Mannen nekar till brott och både han och åklagaren har överklagat.

Åklagaren vill se en skärpning av straffet och att mannen fälls även för försök till bedrägeri för inbetalningskorten till dödsbon, vilket tingsrätten friade honom för.

Jag blev arg, ledsen och kände mig så dummia gustafsson

Fakta

Polisen vädjar om försiktighet

Förra året anmäldes cirka 47 000 bedrägeribrott i länet.

Det är en ökning med nästan 10 000 fall på fyra år.

Polisen varnar för bedragarna och vädjar om försiktighet vid köp av varor från främlingar.

Till exempel tipsar polisen om säkra kortbetalningar på nätet, i stället för att föra över pengar till en privatpersons konto. Detta finns på exempelvis Blocket.

Källa: Brottsförebyggande

rådet, polisen.