Ewa lurades av databedragare databedragarna

Ewa Szreniawska i Hagalund är en av många som blivit uppringd av bedragarna.
Ewa Szreniawska i Hagalund är en av många som blivit uppringd av bedragarna.
Fräcka databedragare är i farten. Sedan Lokaltidningen Mitt i berättade om tre kvinnor som blivit uppringda har ett 20-tal läsare hört av sig.

Ewa Szreniawska är en av dem som blivit lurad.

I slutet av mars ringde det på hemtelefonen hos Ewa Szreniawska i Hagalund. En mansröst på andra sidan tråden sa sig ringa från dataföretaget Microsoft.

– Han sa att det var problem med Internet och att spionprogram kom in i min dator, vilket gjorde datorn väldigt slö och att den inte fungerar som den borde. Sedan kopplade han sig till min dator och började göra någonting.

Saker och ting började hända på Ewas dataskärm. Mannen på andra sidan linjen berättade att hennes mjukvarulicens hade gått ut, och att hon måste köpa en ny eftersom det ”är kriminellt att jobba på datorn utan”.

– Han hotade med att min dator skulle krascha vilken dag som helst.

Mannen på andra sidan linjen ville dock ”hjälpa” Ewa och bad att de skulle prata via internet i stället för på telefon. Han ville även bli vän med Ewa på Facebook.

– Vi pratade oavbrutet i mer än fyra timmar. Jag frågade upprepade gånger om det var Microsoft – ja, det var det, och de var placerade i London. Till slut tvingade de mig nästan att köpa en ny licens för 199 dollar, vilket jag gjorde. Eftersom de var kopplade till min dator så skrev de själva ett emejl i mitt namn att jag godkände fakturan, berättar Ewa.

Efter att ha kollat upp numren som mannen använt förstod Ewa att han inte hade någonting alls med Microsoft att göra. Numret verkade gå till ett företag i Indien.

– Jag ringde till banken och spärrade kortet. 1 356 kronor, vilket motsvarar 199 dollar, var reserverat på kontot, men det makulerades tack och lov, berättar hon.

Förutom Ewa har ett 20-tal läsare till hört av sig till tidningen med liknande historier. I Stockholm utreder polisen hundratals liknande ärenden, enligt Jan Olsson förundersökningsledare på polisens bedrägerisamordning.

– Nästan hälften har betalat för den hjälp de fått, säger han.

Det kan handla om mellan 1 700 och 3 400 kronor per samtal, enligt anmälningarna.

Polisen tror att företaget, som lokaliserats till Indien, sitter och ringer runt i syfte att ta över enskildas datorer och komma åt kontouppgifter etcetera.

Magnus Lindkvist, säkerhetschef på Microsoft, beklagar att Microsofts namn används för att lura allmänheten.

– Vår support ringer aldrig upp om man inte själv bett om det. Mina råd är att i första hand att vara mer skeptisk. Be att få återkomma och fråga efter personen.