ANNONS

Bedragarnas nya knep: ”Kommer och byter ut kortet”

Bedragarna kommer hem till de drabbade för att hämta kortet – sedan stjäl de pengarna.
Bedragarna kommer hem till de drabbade för att hämta kortet – sedan stjäl de pengarna.
Det pågår just nu en bedrägerivåg mot äldre i Sollentuna. Och bedragarna har kommit på ett nytt fulknep för att komma åt pengarna: de uppger sig vara från banken och åker sedan hem till den drabbade för att "byta ut kortet".
ANNONS

Mitt i har tidigare rapporterat om bedrägerivågen mot äldre i Sollentuna.

Bedragarna ringer och uppger sig vara från banken och kommer sedan åt pengarna via exempelvis Mobilt Bank ID – ett inte helt ovanligt tillvägagångssätt.

Men nu har de hittat en ny taktik för att komma åt pengarna: de använder sig av det fysiska bankomatkortet – som de plockar upp hemma hos brottsoffret.

– Bedragarna ringer och säger att det är något fel på kortet och att de skickar någon från banken som kommer och byter ut det. Det är gamla människor som utsätts och i god tro går de på det, säger Johan Lundgren på Sollentunapolisen.

Två drabbade under veckan

Under den gångna veckan har polisen blivit kontaktad av flera personer som har blivit utsatta för bedrägeriförsöket och i två av ärendena har det gått så långt att de drabbade har lämnat ifrån sig korten.

– Det kan även röra sig om fler fall men som inte har polisanmälts, det vet vi inte, säger Johan Lundgren.

Ännu finns ingen misstänkt för bedrägerierna och han menar att det många gånger kan vara svårt att få fram signalement på gärningsmännen då den utsatta målgruppen är äldre människor.

– Det är därför de ger sig på gamla. Man kanske ser dåligt och har svårt att hålla reda på tid och rum.

ANNONS

”Var sunt misstänksam”

Det som försvårar ett gripande ytterligare är att larmen kommer in när skadan redan är skedd och bedragaren har försvunnit från platsen.

– Det finns sällan något konkret att gå på som exempelvis registeringsnummer. Det gör det svårt för oss att komma vidare. Sen kan man se större mönster, men de som sysslar med den här typen av brottslighet är ofta duktiga på att dölja sina spår.

Nu uppmanas alla äldre att vara extra uppmärksamma.

– Var sunt misstänksam.

ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Sollentuna direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.