Bedrägeridömd har störst skuld

En av Stockholms läns mest skuldsatta personer bor på Lidingö. Det är en 63-årig man som 2010 svindlade till sig miljonbelopp.

2010 år sedan dömdes 63-åringen från Lidingö för bedrägeri. Han var inblandad i en svindlarhärva där dödsbon för över 60 miljoner kronor tömdes med hjälp av falska testamenten.

Mannen, som dömdes till sex och ett halvt års fängelse och stora skadestånd, har nu skulder på 97 miljoner kronor. Han är den Lidingöbo som har den största registrerade skulden hos Kronofogdemyndigheten. Han är också nummer sex på listan över mest skuldsatta i länet.

Den Lidingöbo som har den näst största skulden är en 46-åring med en skuld på 19,7 miljoner.

Att någon får betala stora skadestånd i samband med att den dömts för brott är ibland en anledning till att man får stora skulder som registreras hos Kronofogden. Men enligt Johan Krantz, controller på Kronofogden är en vanligare anledning att man blivit upptaxerad av Skatteverket.

– Sen är det också en kategori som sitter med skulder för att de bedrivit näringsverksamhet som gått åt skogen, säger han.

Tittar man totalt skulderna i Lidingö har de minskat. Förra årsskiftet hade 823 personer på Lidingö sammanlagt runt 370 miljoner kronor i skuld. Vid senaste årsskiftet hade det minskat till 744 personer som sammanlagt var skyldiga 281 miljoner kronor. Men enligt Johan Krantz kan statistiken förändras snabbt.

– Privata fordringsägare kan till exempel dra tillbaka en skuld om de ser att det inte är någon idé att försöka kräva ut den. Sedan kanske de väljer att skicka in den igen och då syns den åter i statistiken, säger han.

Dessutom försvinner stora skatteskulder efter fem år, då de preskriberas.

Samtidigt som antalet skulder minskar på Lidingö ökar dock antalet som sökt skuldsanering. 26 personer sökte skuldsanering förra året, nästan dubbelt så många som året innan.

Fakta

Skuldtoppen på Lidingö

63 åring: 97 miljoner.

46 åring: 19,7 miljoner.

39 åring: 9,5 miljoner.

66-åring: 7,8 miljoner.

65-åring: 7,1 miljoner.