”Bedrövligt stänga gården nu”

Svindersviks besökstal pekade uppåt 2011.

– Det är bedrövligt att gården nu stängs, säger Petra Adolfsson, som har jobbat som guide på sommarnöjet.

I mars kom beskedet att Nordiska museet valt att inte ge några allmänna visningar på Svindersviks gård och Tyresö slott i sommar.

– Den 29 mars fick vi våra scheman, senare samma dag fick vi ett mejl om att visningarna dragits in på grund av omfördelning av resurser, säger Petra Adolfsson.

Hon har guidat på Svindersviks gård sedan 2010 och har tillsammans med andra guider författat en skrivelse till Nordiska museets och Skansens vänner och Nordiska museets nämnd.

– Vi tycker att det är märkligt att det inte funnits öronmäkta medel till Svindersvik och vi är kritiska till hur det här skötts. Vi guider hade planerat sommaren och i vissa fall tackat nej till andra jobb.

Ett av skälen som angivits för att dra in de allmänna turerna på Svindersviks gård, var att guidade turer fått ställas in på grund av för få besökare. Men Svindersviks gård ökade antalet besök med 33 procent säsongen 2011 – från 1 229 besök till 1 634. Även Tyresö slott ökade antalet besök, med 22 procent.

– Förra året var Svindersvik ohyggligt välbesökt. I vanliga fall är det minst 20–25 personer per visning, säger Petra Adolfsson.

Hon hoppas nu att ledningen till nästa år beslutar att öppna Svindersvik igen för allmänheten.

– Det är en unik byggnad – Sveriges första sommarnöje. Det är sorgligt att det är stängt.

Anders Svensson, kommunikationschef på Nordiska museet, menar att man omprioriterat för att möta publikens önskemål, med särskilda programdagar och förbokade visningar.

– Sett över de senaste tio åren har antalet spontana besök på Svindersvik minskat med hälften från nära 3 000 till drygt 1 500 per säsong.

Sommarnöjet Svindersvik i Nacka kommer inte att ha allmänna visningar i sommar.

Fakta

Fler besökare

Antal besökare på Svindersvik och Tyresö slott:

Källa: Nordiska museets årsredovisning 2011