ANNONS

Norrort 1950-2019: Täby växte med 61 291 nya invånare

Befolkning norrort collage Täby centrum
Tibble gård – innan Täby centrum byggdes.
Befolkningen i Stockholms län har ökat kraftigt sedan 1950-talet.
Men skillnaderna mellan kommunerna är enorma, visar Mitt i:s kartläggning.
Medan Järfälla har växt med nära 1000 procent har Danderyd ökat med 63 procent.
ANNONS

År 1950 hade Danderyd den största befolkningen i norrort. Med sina drygt 20 000 invånare var Danderyd dubbelt så stort som grannen Täby – där det som idag är ett av länets största centrum fortfarande var en bondgård.

Sedan dess har det mesta förändrats.

Medan Danderyds befolkning har ökat med 63 procent fram till idag har kommuner som Täby, Upplands Väsby och Järfälla växt med mellan 600 och 1000 procent.


Befolkningsökning i procent per kommun, 1950 till 2019. Källa SCB


Skog och jordbruk dominerade

De stora skillnaderna beror till stor del på kommunernas olika förutsättningar.

Danderyd, och till viss del Sollentuna, hade tidigt tillgång till bra infrastruktur och planerades med villastäder. De andra kommunerna i norrort dominerades ända in på 1950-talet av skog och jordbrukslandskap.

– I Järfälla kunde man smälla upp stora förorter, men i Danderyd var det mer eller mindre färdigbyggt. Den här befolkningsutvecklingen speglar hur Stockholm har expanderat med nya bostadsområden  och ny infrastruktur som pendeltåg och tunnelbana, säger Gunnar Andersson, professor i demografi på Stockholms universitet.


ANNONS

Befolkningsökning per kommun, 1950 till 2019. Källa SCB


Det finns också politiska förklaringar. Mellan 2015 och 2018 byggde Järfälla kommun i genomsnitt 920 bostäder per år, visar en sammanställning från länsstyrelsen i Stockholm.

– Till att börja med har vi en enorm bostadsbrist i hela regionen, inte minst för våra unga. Det andra är att ett visst befolkningsunderlag är en förutsättning för att vi ska kunna vara en levande kommun. sa Claes Thunblad (S), kommunstyrelsens dåvarande ordförande i Järfälla till Mitt i 2017.

Tunnelbana och Dramaten

I intervjun lyfte han fram möjligheten att tillföra nya kvaliteter i takt med att underlaget växer.

– Om vi inte hade byggt bostäder hade man inte diskuterat att bygga ett nytt stall, en simhall, hockeyhallar, tunnelbana eller till och med en Dramaten-filial, sa Claes Thunblad.


Befolkningsökning per kommun, antal personer, 1950 till 2019. Källa SCB


I Täby, Österåker, Upplands Väsby, Upplands-Bro och Sollentuna byggdes i snitt omkring 350-550 bostäder per år 2015-2018. Danderyds snitt var 48.

– Vi har haft en stabil tillväxt i en takt som vi kunnat hantera när det handlar om infrastruktur och kommunal service, säger Hanna Bocander (M), kommunstyrelsens ordförande i Danderyd.

Byggplaner straffade sig

Mycket talar för att det inte kommer att bli några stora förändringar på den punkten. I det senaste valet till kommunfullmäktige backade Moderaterna med drygt 10 procentenheter – vilket Hanna Bocander ser som en markering.

– Våra väljare var tydliga; de straffade oss hårt för att våra byggplaner var allt för expansiva.

Fler bostäder – för Danderydsborna

Det behövs fortfarande byggas för att undvika stagnation, menar Hanna Bocander. Men fokus blir snarare att bygga för de som redan bor i Danderyd så att den som vill flytta från sitt hus till något mindre inte behöver lämna kommunen.

– Är det ett självändamål att växa? I kommuner som är väldigt expansiva finns det en oro för att man driver upp driftskostnaderna på sikt. Det viktiga för mig är att upprätthålla en god kommunal service till den befolkning vi har – det är på deras mandat jag sitter, säger Hanna Bocander.

Är det ett självändamål att växa?

Hanna Bocander (M)