ANNONS

Befolkningen i Stockholms skärgård allt äldre

Det är svårt för unga att bo i skärgården.
Det är svårt för unga att bo i skärgården.
Antalet barn och unga i skärgården minskar, medan antalet pensionärer ökar. Det visar en rapport från landstinget som följt utvecklingen de senaste 15 åren.
ANNONS

– Man kan se tydligt att det blir fler och fler äldre i skärgården och den analysen man kan göra där, det är väl att boendefrågan är ganska central, att det är svårt att hitta bostäder i de här områdena, säger David Schubert som är planerare på landstingets tillväxt- och regionplaneförvaltning till P4 Stockholm.

På frågan varför det är så svarar David Schubert att skärgården är en dröm för många, inte minst för sommargäster.
– Det är ju väldigt attraktiva områden och prisnivåerna är väldigt, väldigt höga. Och det är utmanande att få till andra typer av boenden i skärgårdsmiljöer till P4 Stockholm.

”Det är ju väldigt attraktiva områden och prisnivåerna är väldigt, väldigt höga”

Gott om seniorer – ont om unga

Landstinget beskriver utvecklingen i rapporten Skärgårdens Utveckling i siffror  de senaste 15 åren. Under den perioden har antalet skärgårdsbor över 65 år ökat medan antalet unga har minskat med cirka en tredjedel. 

”Omöjligt för barnfamiljer”

Gustav Hemming.

Skärgårdslandstingsrådet Gustav Hemming (C) säger till P4 Stockholm att han tycker att det är för svårt att bygga nytt i skärgården.
– Ofta är det 300 meter strandskydd i skärgården. Jag tror att vi alla inser att det är viktigt att bevara natur och även kulturmiljöer i skärgården, men det går för långt om det blir omöjligt för barnfamiljer och unga familjer att bo kvar i skärgården därför att enda chansen man kan ha att bygga, det är dels på väldigt få platser och dels så långt från stränderna att man inte ens upplever att man bor i skärgården, säger han.