ANNONS

Skulle köpa begagnad mobil i Åkersberga – utsattes för rånförsök

Åkersberga station
Rånförsöket började på Åkersberga station.
I våras besökte två unga män Åkersberga för att köpa en begagnad mobiltelefon. Men när de började misstänka att telefonen var stulen ångrade de sig. Då försökte säljaren, en 16-årig Åkersbergabo och hans vänner, i stället råna dem.
ANNONS

– Vi kan göra det på det svåra eller det enkla sättet, ska 16-åringen sagt när han drog kniv på perrongen vid Åkersberga station.

Omringades på stationen

Via en annonssajt hade två unga Solnabor lockats att komma till Åkersberga för att köpa en mobiltelefon. De stämde möte med säljaren – 16-åringen – men när affären skulle göras upp ångrade de sig, eftersom de började misstänka att mobilen var stulen.

Då bestämde sig 16-åringen och hans kamrater för att i stället råna Solnaborna.

När de två ungdomarna väntade på tåget hem blev de plötsligt omringade av 16-åringen och hans runt fem vänner och hotades med kniv.

Händelsen inträffades på kvällen, i slutet av mars.

Erkände brott

Nu har 16-åringen, som erkänt, dömts av Attunda tingsrätt för narkotikabrott och försök till rån.

Enligt domen tvingades Solnaborna följa med till en bankomat i centrum där de skulle ta ut pengar, men rånet avbröts då några andra personer råkade passera på andra sidan gatan.

Inblandad i Söramord åtalad för rånförsök i Åkersberga

ANNONS

16-åringen dömdes av tingsrätten till ungdomsvård. Han ska även betala totalt 20 000 kronor i skadestånd till de två ungdomarna.

Provade droger som tolvåring

Så sent som i våras, dömdes han för ett annat rån och han har även förekommit i andra brottsutredningar.

Av handlingar från kommunen framgår att han började använda droger när han var tolv år och att han ”över tid utvecklat ett allvarligt socialt nedbrytande beteende”.