Begagnade moduler blir 180 ungdomslägenheter

Så här ser lägenhetsmodulerna ut, 180 lägenheter totalt, som väntas stå helt färdiga i Handen i januari 2016.
Så här ser lägenhetsmodulerna ut, 180 lägenheter totalt, som väntas stå helt färdiga i Handen i januari 2016.
Nu är det klart – 180 tillfälliga ungdomsbostäder hamnar söder om Örnens väg i Handen.

Det handlar om husmoduler från 2002 och redan under året väntas inflyttning ske.

– Vår absoluta målsättning är att ha alltihop klart i januari 2016, men det förutsätter att handläggningen och vattendragningar blir klara i tid. Kommunen bygger ju väg till bostäderna också. Vår plan är att de första inflyttningarna kan ske tredje kvartalet i år, runt juli och fram till slutet av september. Vi satsar på att vara snabba. Det får inte upptäckas någon form av gamla gravar eller stenåldersfynd på tomten, men det tror vi inte, säger Nils Hanson på byggfirman Viktor Hanson som bygger bostäderna.

Eller, bygger och bygger. Egentligen handlar det om husmoduler som byggdes redan 2002 och som de senaste åren använts i Kista.

Nu rustar byggfirman upp dem och sätter in tvättmaskiner i lägenheterna.

– De kommer ju inte att hålla nyproduktionsstandard, men god standard, säger Nils Hanson.

Byggfirman har fått tillfälligt bygglov för tio år framåt för bostäderna söder om Örnens väg – och de blir alltså bara en tillfällig lösning.

Om tio år ska modulerna flyttas igen. Nils Hanson tror att demografipuckeln kulminerar om några år för att sedan gå ner igen.

– Om tio år kommer det troligtvis att vara en större efterfrågan på lite andra, större lägenheter än de här, säger han.

Ungdomsbostäder är efterlängtade i Haninge. Enligt ungdomsrådets egna enkäter har det varit den högst prioriterade frågan för kommunens unga de senaste åren.

Max 4 000 kronor i hyra för ungdomsettor har ungdomsrådet haft som önskemål. Men så billigt kommer det troligtvis inte att bli i Handen.

– Jag vill inte gärna gå in på hyran. Men bredband och konsumtionsel är inkluderat och räknar man in det så kommer vi absolut att vara konkurrenskraftiga jämfört med nyproducerat, säger Nils Hanson.

Lägenheterna blir 25 kvadratmeter stora, och är fördelade på tio tvåvåningshus. Om lägenheterna – mot förmodan – inte skulle gå åt bland unga under 26 år så blir det fritt fram för allmänheten att hyra.