Begagnat blir allt hetare

Hittills är både öppettider, torsdagar och lördagar, samt omsättningen blygsam för Anna och Karolinas återbruksaffär. ”Vi hoppas att en av oss ska kunna leva på detta längre fram”, säger Karolina Holm.
Hittills är både öppettider, torsdagar och lördagar, samt omsättningen blygsam för Anna och Karolinas återbruksaffär. ”Vi hoppas att en av oss ska kunna leva på detta längre fram”, säger Karolina Holm.
Vi handlar begagnat som aldrig förr. Näthandeln har ökat intresset för återbruk, enligt Handelns utredningsinstitut.

Men i Solna och Sundbyberg lever och frodas även den traditionella andrahandsmarknaden.

Återanvändning måste bli inne och nykonsumtion ute. Det insåg Solnabon Karolina Holm efter en seglats jorden runt då hon fick se hur avfallshanteringen fungerade i andra delar av världen. Eller ja, fungerade var just vad den inte gjorde.

– De eldar inte upp avfallet, utan det läggs bara på hög. Det var tråkigt att se dessa soptippar i vad vi skulle kalla naturreservat, berättar hon.

Sedan en månad tillbaka driver nu Karolina och systern Anna Simonsson återbruksbutiken Kids Recycle på Lövgatan i Råsunda.

I en källarlokal säljer de barn­artiklar och lite barnkläderpå kommission – det vill säga folk lämnar in och de säljer och behåller en del av betalningen.

– Vi har själva använt oss av återbruk och det är ett bra sätt för barnfamiljer som hela tiden behöver köpa nytt. Barn växer ur sängar och kläder, men grejerna är ändå fräscha och kan användas av någon annan, säger hon.

Karolina och Anna tror inte att de konkurrerar med den ökande näthandeln med begagnat, utan tvärtom.

– Det finns de som inte vill sälja på Blocket. Alla vill inte att någon ska komma hem till dem, och sedan kan ju en försäljning på nätet ta tid, vilket gör att man måste ha skrymmande saker hemma, säger Karolina Holm.

Att Solna och Sundbybergsborna är med på andrahandsnoterna märks på det stora utbudet av återbruk, second hand och loppis i kommunerna. Att åka på loppisutflykt till Solna och Sundbyberg har blivit ett helgnöje för många.

Jie Björkholm, som driver Råsunda barnkläder på Råsundavägen, har kunder från hela länet.

– Mest folk kommer från Solna, men även Sundbyberg, Sollentuna, Nacka och Vällingby. Vi får mer och mer kunder hela tiden, säger Jie Björkholm som har haft butiken i sju år.

Hon ser ingen avmattning på återbrukstrenden, tvärtom.

– Det ökar hela tiden, vi säljer väldigt mycket på kommission.

Även på nätet ökar andrahandsförsäljningen. Enligt en undersökning från Blocket och Handelns utredningsinstitut ökade den privata andrahandsmarknaden med 7 procent under tredje kvartalet 2012 jämfört med detaljhandelns tillväxt om 2,8 procent.

– Vanan att sälja vidare fullt fungerande prylar växer. Allt fler ser det som självklart att först kolla andrahandsmarknaden innan man köper nytt. Många ser nog även fördelen i att köpa nya ­varor av bättre kvalitet när man vet att det finns en stark begagnathandel, säger Blockets vd Martin Frey.

Allt fler ser det som självklart att först kolla andrahandsmarknaden innan man köper nytt.martin Frey, vd blocket

Fakta

Här kan du hitta begagnat i Solna

Vingens återbruk, Solnavägen 53A. Säljer i princip allt.

Robinette Secondhand & Nytt, Råsundavägen 158. En blandning av gammalt och nytt.

Huvudsta loppmarknad, Krysshammarvägen 34. Loppis med kläder, skor, accessoarer, textilier, prydnadssaker, porslin, glas, tavlor och möbler.

Kids Recycle, Lövgatan 58. Barnartiklar samt barnkläder säljs på kommission.

Råsunda barnkläder, Råsundavägen 124. Barnkläder, mammakläder och barntillbehör.

BBS begagnade kontorsmöbler, Enköpingsvägen 14F. Säljer bättre begagnade kontorsmöbler.