ANNONS

Begick 500 sexbrott på nätet

En 22-årig Järfällabo har dömts till fängelse i tre år för över 500 sexuella övergrepp mot barn mellan 5 och 14 år.

Mannen frias dock från våldtäkt.
ANNONS

Mitt i har tidigare berättat att den 22-åriga Järfällabon åtalades för övergrepp mot nästan 100 barn, ett fall som är unikt eftersom det är det första där någon åtalas för våldtäkt på grund av övergrepp som begåtts på nätet.

Mannen har nu dömts för fler än 500 fall av sexuella övergrepp mot sammanlagt 88 barn. Vid tidpunkten för brotten var barnen mellan 5 och 15 år gamla, medan mannen var 19 respektive 20 år gammal.

I 13 fall döms han för grovt utnyttjande av barn för sexuell posering, och i ett fall för försök till grovt sexuellt övergrepp mot barn.

22-åringen frias dock från åtalet för våldtäkt.

– Eftersom vi bedömt att handlingarna som han genomfört eller försökt genomföra med barnen inte, med hänsyn till kränkningarnas allvar, varit jämförliga med samlag har vi kommit fram till att de här gärningarna ska rubriceras som sexuella övergrepp mot barn och alltså inte som våldtäkt mot barn, säger rådmannen Rikard Backelin i ett pressmeddelande från Attunda tingsrätt.

22-åringens advokat är nöjd med tingsrättens bedömning.

– Vi konstaterar att han inte döms för några våldtäkter. Åklagaren ville få det prövat, men tingsrätten har inte gått på den linjen och det tycker jag är rätt. Det finns inget lagstöd för att tolka det på det sättet, säger 22-åringens försvarsadvokat Henrik Olsson Lilja till TT.

ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Stockholm direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.