ANNONS

Staden begränsar flyktingmottagandet i Järva och Skärholmen

järva, öde, corona. tensta centrum. Öde eller mindre folk ute under coronakrisen.
Tensta är ett område där asylsökande inte längre kan bosätta sig i vissa delar och samtidigt få dagersättning.
Den 1 juli träder den nya EBO-lagen i kraft. Då försvinner möjligheten för asylsökande att bosätta sig Rinkeby, delar av Tensta, Husby och Skärholmen och samtidigt få dagersättning.
ANNONS

Asylsökande i Sverige kan välja mellan att bli placerade på ett asylboende eller ordna bostad själva. Men nu försvinner den möjligheten. Nya regler gör att kommuner kan dra in dagersättningen för asylsökande som bosätter sig i socioekonomiskt svagare områden.

De nya, hårdare, kraven införs 1 juli och väntas innebära att asylsökande i större utsträckning än tidigare väljer bort flera av Stockholms stadsdelar.

Fyra områden berörs i Stockholm

Stockholms stad har beslutat att fyra områden i kommunen berörs av den nya EBO-lagen: Rinkeby, delar av Tensta, delar av Husby och delar av Skärholmen. Det betyder att asylsökande som bosätter sig där inte får rätt till statligt stöd.

– Vi kommer att noga följa utvecklingen för att se om detta ger avsedda effekter i Stockholm så att det till höstens ansökningsomgång blir möjligt att justera genom att lägga till eller dra bort områden utifrån en djupare analys avseende statistik, effekter och konsekvenser, sa Anna König Jerlmyr (M) i våras.

I Stockholms län finns fem kommuner med områden där EBO-boende får svårare att bosätta sig i: Botkyrka, Huddinge, Järfälla, Stockholm och Södertälje.

ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Tensta Rinkeby direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.