ANNONS

M: ”Behåll boendeparkeringen i nybyggen”

Arkivbild
Arkivbild
Ta bort boendeparkering för nybyggen, föreslår en ny utredning. Det får Moderaterna att se rött. Men frågan kommer att utredas vidare.
ANNONS

Mitt i kunde i går berätta att möjligheten till så kallad boendeparkering kan ryka för de som bor i nybyggda hus. En utredning från trafikkontoret slår fast att förmånen ”inte är förenlig med ett växande Stockholm.” Även trafikborgarrådet Daniel Helldén (MP) håller med.

Men nu möter förslaget motstånd från Moderaterna. Partiets gruppledare i trafiknämnden Cecilia Brinck är kritisk.

– Den här parkeringspolitiken som majoriteten för gör det omöjligt för människor som inte har väldigt höga inkomster att ha bil och bo i innerstan, säger hon.

Hon menar att det faktum att man i nybyggen ska planera för ett visst antal parkeringsplatser inte räcker.

– Det är inte lättare för privata byggherrar än för staden att bygga parkeringsgarage. Det är dyrt och knepigt. Staden har successivt sänkt parkeringstalen och på det sättet ytterligare minskat antalet p-platser.

Nu kommer partiet att rösta nej till förslaget om att fortsätta att utreda frågan.

Men utredningen kommer med största sannolikhet genomföras. Jan Valeskog som är gruppledare för Socialdemokraterna säger att de kommer att rösta ja.

– Jag tycker alltid det är bra när man klarlägger saker. Fakta på bordet har ingen dött av, säger han.

Det finns redan områden i stan, som exempelvis Norra Djurgårdsstaden, där boendeparkeringen är borttagen. Motiveringen är att man, redan när området planerades, såg till att det fanns tillräckligt med garage. När det gäller ett generellt borttagande av boendeparkeringen för alla nybyggen oavsett var de ligger är Jan Valeskog mer osäker.

ANNONS

–  Då kan det vara mer komplicerat. Då är det avgörande om det finns garageplatser som räcker till de här personerna. Vår uppfattning är att likabehandlingsprincipen är jätteviktig, säger han.

ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Tensta Rinkeby direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.