Nacka behåller kritiserat hemtjänstföretag

Nacka kommun har genomfört granskningar av Enklare vardag, och inte hittat några brister
Nacka kommun har genomfört granskningar av Enklare vardag, och inte hittat några brister
Hemtjänstbolaget Enklare vardag anklagas i tidningarna Arbetet och Kommunalarbetaren för fusk och slavliknande arbetsförhållanden.
Bolaget är verksamt bland annat i Nacka men till skillnad från en annan Stockholmskommun, Järfälla, tänker Nacka inte riva upp avtalet.

Enligt tidningarna Arbetet och Kommunalarbetaren utnyttjar hemtjänstföretaget Enklare vardag sina anställda och fuskar med tidrapporter. Företaget ska enligt tidningarna bland annat ha tvingat anställda att lämna tillbaka delar av sin lön för att få stanna kvar i Sverige. Företaget ska också låta anställda använda sig av olika telefoner under olika namn så att kommunerna inte upptäcker övertid.

Säger upp avtalet

I måndags meddelade Järfälla kommun att kommunen säger upp avtalet med hemtjänstbolaget, skriver Sveriges radio.

I Nacka, där Enklare vardag också är verksamhet, har politikerna inga planer på att bryta med bolaget.

Karin Teljstedt (KD), är ordförande i äldrenämnden:

– Nacka har inte fått några klagomål eller fått kännedom om sådana uppgifter som beskrivs i artiklarna. Under båda 2017 och 2018 genomfördes kvalitetsgranskningar av företaget utan anmärkningar. Utifrån det som har uppdagats i de andra kommunerna ser vi att en riktad granskning behöver göras av företaget.

Tillbakavisar påståendena

Fariba Bameti, VD för Enklare vardag, tillbakavisar i ett mejl till Mitt i såväl fusk med tidrapportering som att anställda tvingas till obetald övertid:

Det förekommer inte något fusk med tidrapporteringen, det stämmer inte

Fariba Bameti, VD

– Det förekommer inte något fusk med tidrapporteringen, det stämmer inte.. Ingen av Enklare vardags medarbetare har någon gång varit underbetald. Företaget följder det kollektivavtal som Vårdföretagarna har tecknat med Kommunalarbetarförbundet.

Fariba Bameti skriver att företaget har kontaktat Järfälla kommun för ett möte, för att ”räta ut frågetecken som uppstått i och med den här situationen.”